Potrivit proiectului, angajatorii vor fi obligati ca, pana in data de 25 a fiecarei luni, sa depuna o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, pentru care vor calcula, retine si plati contributii individuale de asigurari pentru pensie si pentru somaj.

Proiectul, care urmeaza sa fie discutat in sedinta de Guvern de maine, modifica prevederile legislative in vigoare, care prevad obligativitatea platii contributiilor de catre beneficiari.

Cuantumul contributiilor care trebuie platite pentru pensii, somaj si sanatate este de 16,5% din venitul brut.

Din cauza intarzierii cu care autoritatile au elaborat normele de aplicare a ordonantei si formularele care trebuiau completate, sute de mii de persoane platite pe drepturi de autor si PFA s-au inghesuit, in ultimele zile ale lunii august, la ghisee pentru a-si plati contributiile.

Un alt proiect de act normativ, aflat in dezbatere publica, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente sa plateasca, din ianuarie 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, adica aproape dublu fata de nivelul actual.