Guvernul a adoptat joi un proiect de lege adoptat, prin care contractele de ucenicie vor avea o durata cuprinsa intre cel putin 12 luni si maximum 36 luni.

Compania care te angajeaza va primi o subventie de 300 lei pentru fiecare luna a perioadei tale de formare si iti va putea cere, la incheierea contractului, sa te obligi ca dupa stagiul de ucenicie sa ramai angajat in unitatea respectiva.

"Tinerii intre 16 si 25 de ani vor beneficia de intrarea pe piata muncii printr-un mod mai facil. Practic, aceasta modificare pune angajatorul in situatia in care primeste o subventie de 300 de lei brut de la agentiile de ocupare a fortei de munca si utilizeaza aceasta subventie in scopul formarii ucenicului. Angajatorul primeste 300 de lei pentru fiecare luna in care exista acest contract de ucenicie", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Prin derogare de la prevederile OU 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pot incheia contracte de ucenicie si persoana fizica autorizata, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care a fost autorizata, precum si intreprinderea familiala, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea.

Persoana fizica autorizata si intreprinderea familiala, pot organiza ucenicie la locul de munca pentru maximum trei ucenici, care se pregatesc concomitent si numai pentru nivelul I de calificare.

"Este interzisa utilizarea ucenicilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect pregatirea teoretica si practica conform contractului de ucenicie la locul de munca. La incheierea contractului de ucenicie, angajatorul poate solicita ucenicului angajarea obligatiei de a ramane in unitatea respectiva cu contract de munca pe o perioada negociata intre parti", se arata in document.