Au fost recalculate pana acum peste sase mii de pensii special, intr-o singura luna. Saptamana viitoare cei mai multi vor primi deciziile cu noua pensie si, in unele cazuri, sunt scaderi drastice. Cei mai dezavantajati sunt pilotii.

Un aviator de exemplu, cu o vechime de 49 de ani si cu o pensie de 6.930 de lei, va primi, incepand din luna septembrie 1.912 lei. Omul pierde de fapt pensia de serviciu, care era calculata ca 80% din ultimele trei lefuri. Si ramane cu o pensie obisnuita, socotita in functie de vechime si de veniturile din toti anii de munca.

Au existat si situatii in care pensia a crescut, dar nesemnificativ, si oricum, pentru putini oameni. Fostii diplomatii sunt in aceeasta situatie.

Urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa se socoteasca si celelalte pensii, ale militarilor, politistilor sau angajatilor din penitenciare.

Astazi, functionarele de la Pensii lipeau de zor plicuri, care vor fi trimise, incepand de saptamana viitoare, catre cateva mii de adrese. Fostii piloti, functionari publici din Parlament sau diplomati.

In total, 180.000 de romani au beneficiat pana acum de pensii speciale, cele mai multe calculate in functie de veniturile realizate in ultimele luni de activitate. Prin recalcularea lor, Guvernul spera sa faca o economie de pana la 800 de milioane de euro.