Una dintre industriile cele mai lovite este surprinzator aviatia, domeniu nu doar spectaculos, ci si banos. Mai toate companiile din domeniu se plang ca nu mai au pe cine angaja si cer reinfiintarea scolilor profesionale, ca sa nu aduca specialisti din strainatate.

Uzina Romaero din Bucuresti se mandreste ca poate repara aproape toate avioanele momentului. Dar media de varsta avanseaza rapid spre 45 de ani, asa ca e nevoie de cel putin 30 de mecanici noi, pe care ii cauta pe bancile scolii.

Si la Timisoara, aeroportul utilitar functioneaza cu avariile aprinse.

"Tot personalul tehnic e un personal imbatranit. Aviatia utilitara Timisoara are nevoie de 6 mecanici si un inginer, " spune Lup Pascu, director Aeroport Utilitar Timisoara.

La compania care detine cea mai mare flota de avioane din vestul tarii au fost angajati pe post de mecanici sau ingineri fosti militari. Sistemul percuteaza greu la cererea de specialisti.

,,Sunt profesori care sa-i instruiasca in acest domeniu, dar sigur ca vor fi si ingineri specialisti care vor veni de la agentul economic, de la companiile private de aeronautica si care vor sustine ore", spune Angel Pacurar, director Grup Scolar Energetic Timisoara.

Mai lipsesc doar cursantii. La Bucuresti, pe aripa unui avion adolescentii vin cu idei neclare. Sunt in clasa a XII-a la singurul liceu de aeronautica din Bucuresti si fac practica.

Inceputul e greu oriunde. Nici aici prima leafa nu depaseste 1500 de lei. Aflam insa ca mecanicii buni castiga in Romania pana la 7000-8000 de lei. In strainatate chiar si de patru, cinci ori mai bine. Iata cum meseria devine bratara de aur pentru cei care incep repede munca si nu stau in facultate cu speranta la un loc de munca la birou, mult mai greu de gasit zilele acestea.