Premierul Emil Boc va prelua mandatul vineri dimineata, de la predecesorul sau.

Fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, si-a prezentat, ieri demisia de onoare, din cauza unui scandal privind implicarea sotiei sale intr-un proiect finantat din fonduri europene.

Vezi AICI de ce a demisionat Ioan Botis!

Imediat dupa ce fostul demnitar si-a anuntat demisia, mai multe nume au fost vehiculate pentru preluarea portofoliului:

- Raluca Turcan - vicepresedinte al PDL

- Claudia Boghicevici - deputat de Arad si vicepresedinte al Comisiei pentru munca din Camera Deputatilor, al carei nume a fost mentionat si la precedenta remaniere

- Gheorghe Barbu - secretarul general al Camerei Deputatilor si fost ministru al Muncii in guvernarea PNL-PD

- Marian Sarbu - presedintele UNPR si fost ministru al Muncii in guvernarea PDL-PSD

Dupa sedinta de Guvern de ieri, insa, premierul Emil Boc a anuntat ca l-a numit ministru interimar la Ministerul Muncii pe secretarul de stat Nicolae Ivaschescu.

Ce avere are Ivaschescu, ministrul interimar al Muncii

Cearta pe scaunul de la Ministerul Muncii

Numirea unui nou sef la conducerea Ministerului Muncii este delicata, in conditiile in care PDL vrea sa pastreze portofoliul, in timp ce UNPR-ul si-l doreste pentru Marian Sarbu.

Fostul social-democrat Marian Sarbu a fost primul ministru al Muncii in prima varianta a Cabinetului Boc, acesta parasind guvernarea odata cu PSD-ul. Ulterior, Sarbu a demisionat din PSD si s-a alaturat noii formatiuni care sprijinea Puterea, UNPR, condusa de ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Postul de ministru al Muncii a mai fost negociat de UNPR si dupa remainerea lui Mihai Seitan, in septembrie 2010, dar partidul de guvernamant a pastrat pozitia in interiorul formatiunii.

Premierul Emil Boc a declarat, insa, ca Ministerul Muncii a fost si va ramane al PDL pentru ca "textul Constitutiei" nu permite remanieri care sa schimbe compozitia politica a Guvernului.

"Din nefericire, textul Constitutiei nu ne permite in acest moment sa facem remanieri care sa schimbe compozitia politica a Guvernului si din acest punct de vedere, conform intelegerii existente, portofoliul de la ministerul Muncii apartine Partidului Democrat Liberal si ramane al Partidului Democrat Liberal”, a afirmat Boc.

El a mai spus ca are in vedere mai multe nume pentru a-l inlocui pe Ioan Botis, dar nu a vrut sa dezvaluie niciunul.

Din decembrie 2008, de cand guvernarea a fost preluata de PDL, Ministerul Muncii a fost condus, pe rand, de: Marian Sarbu, Gheorghe Pogea (in paralel si ministru al Finantelor), Mihai Seitan, Ioan Botis si Emil Boc, in prezent.