Daca in majoritatea domeniilor, autoritatile se plang ca absorbtia fondurilor europene se apropie de catastrofa, Ministerul Muncii nu poate spune ca nu are clienti pentru banii de la UE pentru someri.

Asa se face ca o linie de finantare pentru recalificarea somerilor din mediul rural s-a inchis in aceeasi zi in care a fost deschisa, din cauza multitudinii de proiecte depuse, a caror valoare ceruta pentru finantare a depasit cu mult suma disponibila.

Atfel, pe 8 noiembrie, Autoritatea de Management a Programulului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a lansat o licitatie pentru proiecte care vizau masuri de ocupare a pesoanelor din mediul rural, in alte domenii decat agricultura.

Cei interesati au putut depune proiecte de formare profesionala sau reconversie in meserii cautate in zonele rurale, precum lucratori in turism, in constructii, pentru mestesugari, bucatari, brutari, ospatari sau lucratori in servicii sociale.

Pentru aceasta sesiune de proiecte, AMPOSDRU a alocat o suma totala de aproximativ 77.000.000 de euro, suma care a fost supralicitata in mai putin de 6 ore de la lansarea programului.

Regula de acordare a banilor fiind „primul venit, primul servit”, solicitantii au depus peste 600 de proiecte, a caror valoare a fost dubla fata de alocarea financiara disponibila.

In aceste conditii, depunerea proiectelor a fost blocata, urmand ca, in urma evaluarii acestora sa fie deschisa din nou, in cazul in care raman fonduri disponibile.

Subventii salariale pentru angajarea de someri

In prezent, angajatorii care vor sa incadreze someri mai au la dispozitie o schema de ajutor de stat finantata tot din fonduri europene, prin care se subventioneaza o parte din salariile somerilor nou angajati.

Finantarile pot fi accesate atat de IMM-uri, cat si de firme mari, si constau in acordarea a 50%, respectiv 75%, in cazul persoanelor cu handicap, din salariile platite angajatilor proveniti din randul persoanelor defavorizate.

Valoarea minima a unei cereri de finantare trebuie sa fie mai mare de 10.000 de euro, dar nu trebuie sa depaseasca 2.000.000 de euro, intr-un interval de doi ani. Tot din fonduri UE se finanteaza in totalitate adaptarea locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati.

Ajutorul poate fi solicitat atat de catre microintreprinderi, intreprinderi mici si mari, dar si de persoanele care exercita activitati independente sau de asociatiile familiale implicate in activitati de artizanat.

Data limita de depunere a cererilor de finanatre este 30 noiembrie 2010.

Detalii despre acet tip de finantare gasesti AICI!

O alta schema de ajutor de stat care poate fi accesata in prezent de catre firme este cea pentru formarea profesionala a angajatilor.

Intreprinderile mici, mijlocii si mari pot depune proiecte de finantare pentru formare, ajutorul constand in subventionarea cu valori cuprinse intre 25% si 60% a cheltuielilor cu formarea salariatilor. Ajutorul poate fi majorat pana la 80% din valoarea cursurilor de formare profesionala, in cazul in care acestea se aplica lucratorilor cu handicap.

Valoarea finantarii solicitate trebuie sa se incadreze intre 10.000 si 2.000.000 de euro, intr-un interval de doi ani.

Mai multe informatii despre ajutoarele de stat pentru formare profesionala gasesti AICI!

Detalii despre lansarile de finantari pentru dezvoltarea resurselor umane gasesti pe www.fseromania.ro!