"A fost un exercitiu gresit de inceput de mandat al unor ministri si am atras atentia ca nu exista nicio baza reala sa fie pronuntate astfel de cifre. Mai intai trebuie efectuata o analiza in Guvern, sa se stabileasca exact unde exista surplus si pe urma sa luam decizii", a spus Emil Boc.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, joi, ca nu face comentarii pe tema disponibilizarilor din administratia publica, precizand insa ca exista un program pentru circa 100.000 de disponibilizari care va fi aplicat de institutiile din sectorul bugetar

De cealalta parte a baricadei, sindicalistii sustin ca se poate si fara disponibilizari. Acestia au evaluat in acesta dimineata numarul posturilor pe care nu sunt angajati oameni din sistemul bugetar. Ei sutin ca guvernul ar putea economisi bani la buget si daca ar taia toate locurile bugetate vacante, fara sa mai dea oameni afara.

"In sistemul bugetar exista 1408.00 posturi bugetate de stat. Pe ele sunt angajati un milion doua sute si ceva de mii de oameni. Daca facem diferenta raman locuri vacante", a afirmat Bogdan Hossu, Presedinte Cartel Alfa.

Pe de alta parte, posibilitatea ridicarii exceptiei de la plata CAS pentru sume provenind din drepturi de autor reprezinta doar o ipoteza de lucru lansata de ministri fara experienta politica si care trebuie analizata mai intai in Guvern, fara ca aceasta sa fie luata in calcul pentru 2010, afirma premierul.

"Presupunerile spuse de un ministru sau altul insuficient pregatiti vor fi abordate doar dupa o analiza temeinica in Guvern, dar oricum nu este vorba sa fie aplicate de acum. Sunt simple ipoteze de lucru in acest moment, fara aprobarea Guvernului, care presupun si o lipsa de experienta din partea unor ministri", a spus Boc.

El a aratat ca afirmatia sa este valabila inclusiv pentru alte propuneri lansate de ministri, precum taxa fast-food sau taxarea proprietatilor la valoarea lor reala.