"Sotia mea a stat doi ani, atat permitea legea in acel moment. Acum i-as explica - am si discutat cu ea - ca Romania atat isi permite in conditiile de astazi", a spus Boc la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV, la o intrebare pe tema reducerii perioadei pe care se acorda indemnizatia de crestere a copilului.

Ulterior, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat ca sotia premierului a beneficiat de concediu pentru cresterea copilului pe o durata de doi ani doar in cazul primei fetite, iar in cazul celei de-a doua fetite a ramas acasa doar un an in concediu.

Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei, a decis, miercuri, Guvernul.

Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca mamele vor putea opta pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni.

Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care opteaza pentru concediu de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 lei.

"Subliniez faptul ca s-a avut in vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele sase luni, in oricare dintre variante, inclusiv la cei care se afla in momentul de fata in plata, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.

Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca sotia sa a stat acasa trei luni dupa ce a nascut, in cazul ambilor copii.