Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca incepand de lunea viitoare toate cadrele didactice vor fi in greva generala pe perioada nedeterminata.

Alaturi de profesori, in 31 mai vor intra in greva de solidaritate si salariatii din sanatate si administratie publica, dar si cei din industria auto, servicii si petrochimie.

In 1 iunie, vor intrerupe lucrul pentru o zi si salariatii Metrorex, RATB si CFR, precum si alti angajati din sectoarele economice.

Potrivit sindicatelor, cel putin un milion de bugetari vor fi in greva saptamana viitoare, acestora alaturandu-li-se si angajati din privat.

In semn de protest fata de decizia profesorilor de a declansa greva generala in timpul desfasurarii probelor pentru bacalaureat, elevii au anuntat ca vor organiza marsuri pe 1 iunie in toata tara.

Elevii atrag atentia ca legea presupune ca sindicatele, in caz de greva, sa asigure cu o treime din personal pentru minima functionare a activitatilor educative.

"Solicitam ca organizatiile sindicale sa asigure numarul necesar de cadre didactice pentru desfasurarea probelor de Bacalaureat, respectiv pentru repartizarea la liceu a absolventilor de clasa a VIII-a", se arata intr-un comunicat al Consiliului National al Elevilor, citat de Mediafax.

Vezi mai jos calendarul protestelor       

- GREVA pe termen nedeterminat incepand cu data de 31 mai. Greva cuprinde principale sectoare bugetare (invatamant, sanatate si administratie publica, transport, sectoare economice si de servicii) actiunea fiind sustinuta si de o GREVA de SOLIDARITATE desfasurata in celelalte sectoare bugetare si economice.

- Incepand cu 1 iunie, intre orele 12.00-14.00, vor avea loc mitinguri de protest la nivelul judetelor, in fata Prefecturilor.

- Continuarea actiunii de lobby la toti parlamentarii pentru a refuza propunerea Guvernului de reducere a veniturilor

- In 3 iunie (sau 4 iunie, in functie de data dezbaterii motiunii de cenzura), se organizeaza un lant uman in jurul Parlamentului, cu manifestari la cele patru porti de intrare si o GREVA GENERALA de SOLIDARITATE. Sindicatele vor fi prezente si in sala la dezbateri si la votul motiunii.