In toamna, in nicio clasa a V-a sau a IX-a nu vor mai fi banci goale. Ordinul Ministerului Educatiei spune ca in fiecare sala trebuie sa fie 30 de elevi.

Asa au pornit calculul inspectorii scolari din Bucuresti. In plus, au taiat din locurile destinate elevilor din provincie si numai din pix au redus 450 de posturi. Primii care vor pleca de la catedra sunt suplinitorii si pensionarii, dar sa nu credeti ca profesorii care raman sunt multumiti. 

"Eu nu o sa pot sa mai fac o norma intrega aici, trebuie sa iau doua ore la o scoala, sase la alta si tot asa", spune Carmina Gunta, profesoara de cultura tehnica.

"Nu poti sa faci ore normale cu 30 sau 30 si ceva de elevi la clasa. Si asa e putin o ora, nu inteleg toti", explica la randul ei Anca Dinu, profesoara de limba engleza.


Cele mai multe inspectorate din tara au redus din numarul elevilor de a IX-a. In Timis, de exemplu, dispar dintr-un foc 25 de clase de boboci, in Hunedoara 16, iar in Braila sase.

Pe de o parte, la cursuri vor asista 30 de liceeni in loc de 28, iar acolo unde erau cate 10 - 15 elevi, doua clase vor forma una. Desi in acest caz comasarea li se pare un lucru firesc, sindicalistii se intreaba cum de s-a ajuns pana aici.  

"Cum de s-a stat atatia ani cu cate 10 elevi, este clar vorba despre un management prost", acuza Liviu Marian Pop, secretar general FSLI.

Pana in data de 1 martie, Ministerul Educatiei trebuie sa aprobe aceste date transmise de inspectorate.