"Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romanilor din Italia (ARI), citat de Mediafax.

Reprezentantii asociatiei sustin ca au mai cerut acest lucru de doua ori in trecut - in 2004 si in 2009, printr-o scrisoare adresata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si presedintilor comisiilor de Munca si Egalitate de sanse din Parlamentul Romaniei.

Potrivit ARI, principiul contributivitatii nu se aplica in cazul unor categorii, care si-au stabilit pensia prin lege. "De ce nu se poate face o derogare de la acest principiu si in cazul romanilor din strainatate care vor sa plateasca retroactiv? Daca nu exista temei legal, nu inseamna ca nu se poate gandi o asemenea lege, care sa nu incalce reglementarile nationale si europene. Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", se mai arata in comunicat.

In acelasi context, deputatul PDL pentru diaspora, William Branza, propunea recent ca banii trimisi de romanii din strainatate sa fie impozitati suplimentar.