Rezultatele studiului releva faptul ca integrarea absolventilor pe piata muncii are loc in primele luni dupa absolvire, timpul mediu necesar pentru gasirea primului job fiind de 4 luni.

Exista domenii in care absolventii isi gasesc un loc de munca mai rapid, cum ar fi arhitectura sau stiintele economice, iar intrarea cea mai lenta pe piata muncii o au absolventii de stiintele naturii si silvicultura.

In ceea ce priveste salariul cu care se angajeaza, venitul lunar mediu al unui absolvent de studii superioare a fost, in ultimii cinci ani, de 1.087 lei, dar sunt diferente semnificative intre veniturile lor in functie de domeniu, cele mai mici retributii fiind ale absolventilor de educatie fizica si sport si stiinte ale naturii.

Conform celor afirmate de catre recrutori, imediat dupa absolvire, tinerii vin cu asteptari mult peste ce poate oferi piata muncii in ceea ce priveste salariul, insa isi ajusteaza ulterior asteptarile in functie de oferta.

Astfel, proaspetii absolventi ar dori la angajare un salariu de cel putin 1.500 lei, suma destul de mare in comparatie cu ceea ce se ofera in realitate.

Pe de alta parte, sunt diferente statistic semnificative intre veniturile absolvenților in functie de domeniul absolvit. Astfel, in domeniul arhitectura si urbanism absolventii au cele mai mari venituri - in medie 1.877 lei lunar.

In domeniul stiinte exacte, unde 58% dintre abolventi lucreaza in specializarea dobandita, venitul mediu lunar este 1.134 lei, in stiinte ale naturii, unde lucreaza 51% dintre absolventi, venitul mediu lunar este 928 lei, in stiinte umaniste, cu 45% angajati in specializarea absolvita, venitul mediu lunar este 1.098 lei.

Absolventii facultatii de Drept (57% angajati conform specializarii) castiga 1.188 de lei, cei de la stiinte sociale si politice (51% angajati conform specializarii) obtin un venit mediu lunar de 985 lei, iar cei de la stiinte economice (54% angajati), 1.043 lei.

Absolventii facultatilor de Educatie fizica si sport au veniturile cele mai scazute (826 lei lunar).