Dupa ce a ramas somera in Romania, Maria a luat drumul Italiei, disperata sa isi faca un rost. La destinatie i s-a sugerat sa ia legatura cu asa numitii ''caporali'' tot niste romani care intermediaza forta de munca, desigur contra cost.

Maria i-a dat 300 de euro unei femei si abia apoi a ajuns sa ingrijeasca, la Milano, o batrana, 24 de ore din 24. Salariul insa nu era cel promis.

Si Nicolae a trecut prin momente dificile. Un conational i-a propus o slujba in echipa lui de constructori. Trebuia sa "cotizeze" lunar din salariu 500 de euro pentru acest... serviciu.

Alina Melinte are 40 de ani si 3 copii, dintre care unul grav bolnav. I-a lasat in grija sotului si a plecat sa castige o paine in peninsula.

"Se dau cate 300-400 de euro pentru a-ti gasi un loc de munca acolo. Esti nevoit sa faci chestia asta, cel putin pentru inceput", povesteste Alina Melinte.

Reprezentantii nostri in Italia stiu despre aceste practice, dar nu au cum sa strice filierele. In ciuda avertismentelor, afacerile la negru merg mai bine ca niciodata. Sunt tot mai putine locuri de munca, asa ca cei care primesc o recomandare buna sunt dispusi sa le dea membrilor retelei chiar si o mie de euro numai sa nu se intoarca acasa unde-i si mai rau.