“Daca ai un obicei prost nu inseamna neaparat ca vei fi concediat imediat, dar efectele cumulate ale acestui obicei pot duce la concediere in timp. Oamenii pot observa un obicei prost si il vor pune in legatura cu lipsa de productivitate. In acelasi timp, un obicei prost poate duce la izolare sau tensiuni in birou, ceea ce poate afecta performanta la serviciu”, sustine dr. Katherine Brooks, de la Universitatea din Texas.

Desi de cele mai multe ori nu le constientizeaza, majoritatea salariatilor au diferite obiceiuri mai putin placute, iar unul dintre sfaturile pe care specialistii le dau celor care vor sa avanseze in cariera este sa devina constienti de aceste obiceiuri si sa incerce sa le controleze.

Specialistii in resurse umane, intervievati de revista Forbes, listeaza cele mai deranjante obiceiuri proaste ale angajatilor, care i-ar putea costa lucul de munca.

1. Amanarea rezolvarii sarcinilor de serviciu

Acest obicei este primul pe lista celor care pot duce la concediere. Graba cu care acesti angajati rezolva lucrurile pe ultima suta de metri, din cauza amanarii proiectelor pana in ultima zi sau ora, poate influenta negativ comportamentul colegilor care vor fi pusi sub presiune, ceea ce va duce la conflicte si la mediocritate.

2. Minciuna

Prezentarea de infomatii eronate legate de experienta la angajare, copierea muncii facute de altii, mintirea clientilor sau a colegilor, chiar si prin omisiune, toate acestea pot duce la situatii extreme la munca si pot fi motive suficiente pentru a fi dat afara.

“Cea mai sigura modalitate de a ne pierde jobul este obiceiul de a minti, chiar daca minciuna este una minora. Indiferent de domeniul in care lucram – afaceri sau banci, universitate sau armata, la magazin sau la minister, lipsa de integritate si tradarea angajatorului nu pot avea alta finalitate decat concedierea”, explica doctorul in psihologie Ann Kaiser Stearns.

3. Negativismul

Multi dintre angajati au obiceiul sa barfeasca sau sa se planga, ceea ce poate avea ca si consecinta concedierea. “Toate acestea nu duc decat la un rezultat: devii o povara pentru sef, care are responsabilitatea de oferi echipei un mediu de lucru productiv si pozitiv. Faptul ca cineva se plange incontinuu sau isi barfeste colegii nu face decat sa altereze acest mediu”, spune Ann Kaiser Stearns.

4. Intarzierile repetate

Daca intarzii o data la serviciu si ai un motiv intemeiat pentru asta, seful va intelege. Daca intarzii constant, chiar si celebrul “sfert academic”, acest lucru va deveni enervant pentru colegi si, implicit, pentru sef. Intarzierile la serviciu dau dovada de lipsa de implicare si de dezinteres, ceea ce va duce, inevitabil, la despartire.

“Indiferent daca intentionezi sau nu, sa ajungi tarziu la serviciu reprezinta o lipsa de respect fata de conduita sociala de la birou, dar si fata de colegii care fac efortul sa ajunga la timp”, explica dr. Katherine Brooks.

5. Dependenta de retelele sociale

In ultimii ani, un alt motiv frecvent de concediere este si obsesia pe care unii angajati o fac pentru retelele de socializare. “Daca sustii ca verificarea de 20 de ori pe zi a profilului de Facebook nu-ti afecteaza munca ai spune o mare minciuna, pentru ca in acest fel se poate ajunge la ore intregi petrecute pe site-uri care nu au legatura cu jobul”, spune Ann Kaiser Stearns.

Unele companii au luat masuri in acest sens si au limitat accesul la anumite site-uri sau servicii, cum ar fi Facebook sau Messenger, de pe calculatoarele de serviciu, sau le-au interzis cu totul. Asa ca aveti grija in cazul in care nu aveti astfel de restrictii la birou: nu stati prea mult pe Facebook la birou pentru ca puteti ramane fara job. Si fiti sigur ca seful stie cat timp petreceti pe retelele de socializare.