Expertii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar, precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca de aceste tichete pot beneficia si persoanele care au copii adoptati, incredintati in vederea adoptiei sau in plasament, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, cu exceptia celor dati in plasament la asistentul maternal profesionist si a celor pentru care s-a dispus masura plasamentului de urgenta.

"Angajatorul, impreuna cu organizatiile sindicale, hotarasc valoarea lunara a tichetelor de cresa in limita a 400 de lei, suma stabilita prin Ordinul 821/2012. Valoarea nominala inscrisa pe tichete poate fi de zece lei, un multiplu de zece, dar nu mai mare de 50 lei. Tot angajatorul stabileste criteriile de selectie a salariatilor care primesc tichete de cresa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, precum si criteriile si perioadele pentru care salariatii nu vor primi tichete de cresa", se arata intr-un comunicat al companiei.

Expertii precizeaza ca, pentru angajatori, tichetele de cresa reprezinta cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata.

"Angajatorii suporta din cheltuieli proprii pretul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta. De asemenea, suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de trei ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral de catre angajator. Tichetele de cresa sunt exceptate de la plata tuturor contributiilor sociale, iar din iulie 2010 sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit", arata specialistii.

Pentru a primi tichete de cresa, salariatii trebuie sa intocmeasca o cerere, sa aduca actul doveditor eliberat de cresa la care este inscris copilul, o declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza deja de tichete de cresa si nici de concediul si de indemnizatia de crestere a copilului, livretul de familie, precum si alte documente solicitate de angajator, in functie de regulamentul intern.

Concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la un an presupune o indemnizatie de 75 la suta din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, ce nu poate fi mai mica de 600 de lei sau mai mare de 3.400 lei.

Parintele are posibilitatea de a beneficia de concediu fara plata pentru restul perioadei pana la implinirea varstei de doi ani a copilului, precum si posibilitatea de a reveni la serviciu inainte de incheierea perioadei de un an, caz in care primeste un stimulent de insertie de 500 de lei pana la implinirea varstei de doi ani a copilului.

In schimb, concediul pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani presupune o indemnizatie de 75 la suta din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, de minimum 600 de lei si maximum 1.200 de lei, fara posibilitatea de a reveni inainte de expirarea celor doi ani, implicit fara posibilitatea de a obtine stimulentul de insertie.