Numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna iulie este de 707.000 de persoane, in scadere usoara atat fata de luna precedenta (713.000), cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (718.000), potrivit INS, care a preluat datele BIM.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata somajului a fost estimata la 5,9% pentru luna iulie 2011, acestia reprezentand peste 74% din numarul total al somerilor BIM.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pe de alta parte, a raportat pentru luna iulie o rata de 4,7% si un numar de someri de peste 435.000 de persoane.

"Lucrez orice, numai sa-mi gasesc un loc de munca!" Disperarea somerului fara salariu de 2 ani

Diferenta dintre cele doua cifre oficiale vine din faptul ca BIM calculeaza rata somajului in urma unei cercetari statistice in gospodarii (AMIGO), pe baza sa sondaj, realizata trimestrial, in timp ce ANOFM calculeaza numarul de somari pe baza intrarilor si iesirilor lunare din baza de date.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: nu au un loc de munca; sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Cum te angajezi dupa un an de somaj! Ponturi sa-i impresionezi pe angajatori!

Jumatate de milion de someri au iesit din statistici in 2010. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu ei!

Pe de alta parte, somerii inregistrati la ANOFM sunt scosi din statistici dupa un an, indiferent daca si-au gasit sau nu loc de munca.

Dupa datele raportate de ANOFM, numarul de someri din Romania s-a injumatatit in ultimul an si jumatate, fata de maximul crizei atins in martie 2010, cand rata somajului ajunsese la 8,36%, iar numarul de persoane fara loc de munca, la peste 765.000.