Ionut-Decebal Bilan (22 ani) si Cosmin Isvoranu (25 ani) sunt doi dintre romanii care au protestat in luna august impotriva conditiilor de lucru dificile de la fabrica de ciocolata Hershey, din Statele Unite ale Americii, dupa ce au investit aproximativ 3.000 de dolari in programul "Work &Travel". Atunci, peste 200 de studenti, cei mai multi originari din Turcia, China, Mongolia, Kazahstan, Romania, Polonia si Republica Moldova, au iesit in strada si au incetat lucrul in urma neintelegerilor cu angajatorii.

"Voiam mult sa-i cunosc pe americani, sa vad cum sunt ei de-adevaratelea. Stiam si eram pregatit sa muncesc, nu m-am ferit deloc de asta, dar cu siguranta nu banuiam ca va trebui sa ma comport precum un robot", povesteste Cosmin, pentru gandul.

Si pentru Ionut Bilan, imaginea unei tari care are multe de oferit, promovata cel mai adesea in filmele americane, a avut un rol substantial atunci cand s-a decis sa plece. "Inainte sa ajung ma asteptam sa gasesc America precum in filme. Aveam altceva in cap. Realist vorbind stiam ca e vorba de munca, dar credeam ca o sa am si ocazia sa vizitez cateva obiective", povesteste Ionut, pentru gandul.

"Ridicam aproape 12 tone pe zi"

Inainte sa puna piciorul pe pamant american, Ionut cheltuise deja 1.700 de dolari pentru acte, biletul de avion si comisioanele aferente, insa cel mai interesant aspect a fost ca in prima zi de sedere a platit alti 800 de dolari pentru agentia de recrutare care intermedia relatia dintre el si angajator.

Afla-le povestile celor doi pe www.gandul.info