"Vom discuta dupa ce Parlamentul se va reuni in sesiune, in luna septembrie, pentru ca in momentul de fata Guvernul nu are niciun mijloc legal pentru a interveni", a explicat Emil Boc.

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

Reducerea salariilor a fost reglementata prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapida doar prin ordonanta de urgenta. Guvernul nu poate insa emite ordonante de urgenta decat din luna septembrie, cand Parlamentul se reuneste in sesiune.

Articolul 123 din Tratatul UE se interzice Bancii Centrale Europene si bancilor centrale ale statelor membre sa acorde credite institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.