Daca stim ce vrem de la viata si ne ghidam traiectoria in functie de propriile scopuri, sansele sa ajungem acolo unde ne dorim sunt destul de mari, spun specialistii citati de Business Insider.

Iata cele doua intrebari la care toti ar trebui sa stim sa raspundem prompt, fara ezitari, potrivit cercetatorilor francezi.

1. Numiti doua dintre cele mai remarcabile calitati ale dvs., in ceea ce priveste personalitatea si caracterul.

2. Aveti un scop definit in viata? Raspundeti pe o scara de la 1 (nu neaparat) la 11 (da, si l-am bine implementat).

Profesorul Timothy Judge de la Universitatea Notre Dame este de parere ca ambitia se regaseste pe lista a 717 de respondenti testati in studiul universitatii pariziene. Personajele au fost testate timp de sapte decenii si au fost reprezentate atat de tineri, cat si de parintii acestora (fiecaruia dintre ei le-au fost adresate doua intrebari).

„Copiii ambitiosi au avut parte de un nivel mai ridicat de educatie, au urmat universitati prestigioase, au lucrat in companii cu renume si-n pozitii respectabile si au avut venituri mai mari in comparatie cu media”, sustine Judge.  

Desi cronologia activitatilor ar parea cumva fireasca, ea contrazice efectul social negativ pe care il poate lua „ambitia”, si anume: „Participantii care s-au declarat mai ambitiosi n-au parut sa aiba mai tarziu o viata nefericita sau dezechilibrata din cauza propriilor asteptari. Cu toate astea, am descoperit ca persoanele doritoare sa se autodepaseasca si sa iasa in evidenta detineau aptitudini deosebite, atat din punct de vedere educational, cat si profesional. Succesul lor nu a fost insa asociat cu stilul de viata ridicat, longevitatea sau cu satisfactia deplina. Rezultatele arata ca ambitia nu duce in aceste cazuri si la atingerea idealurilor”, explica profesorul citat de Business Insider.

Asadar, daca ambitia pare drumul cel mai sigur catre succes, cercetarile arata ca aceasta nu duce intotdeauna catre satisfactii depline sau o viata indelungata.