Senatorii din Comisia de munca au adoptat raportul proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, cu amendamente admise, cel mai important fiind cel referitor la punctul de pensie de cel putin 45% din salariul mediu brut pe economie, dar fara pensii speciale pentru militari si magistrati.

Amendamentul referitor la cresterea valorii punctului de pensie la 45% (valoarea actuala fiind de 39,9%) a fost propus de un grup de senatori PSD, PNL si PDL, potrivit Mediafax.

Senatorii au respins amendamentele primite de la Comisiile juridice si pentru aparare care propuneau formule de calcul care sa permita mentinerea pensiilor actuale ale categoriilor speciale de pensionari-militari, magistrati sau politisti.

In plus, senatorii au respins si amendamentul PSD privind reducerea varstei de pensionare de la 65 la 64 de ani, si acordarea de reduceri de la varsta de pensionare pentru anumite categorii de femei.

Legea pensiilor se afla, in prezent, in dezbatere parlamentara, dupa ce a fost aprobata de Guvern. Dupa discutiile din Senat, proiectul va trece si prin Camera Deputatilor. Legea trebuie adoptata pana la jumatate anului, urmand sa intre in  vigoare la 1 ianuarie 2011.