1. Salveaza banii companiei! 

Daca ai vreo idee despre cum poate compania sa reduca cheltuielile nu ezita sa faci cunoscut acest lucru.

Chiar daca ideea ta nu va fi pusa in practica, macar dai de inteles conducerii ca te preocupa situatia financiara a companiei. 

2. Afiseaza o atitudine pozitiva!

Nimanui nu-i place sa lucreze cu un coleg care este tot timpul morocanos si are o atitudine defensive in permanenta. Mai ales in aceasta perioada, cand vestile proaste vin una dupa alta.

Asa ca, in loc sa te plangi de criza economica, de preturile care cresc de la o zi la alta sau de problemele tale familiale, incerca sa abordezi doar subiecte pozitive. Fii optimist in legatura cu compania si concentreaza-te pe pasii de urmat pentru optimizarea muncii tale.

3. Stai peste program!

Nu spune nimeni sa stai la munca pana la miezul noptii. Dar daca ai un proiect de terminat si nu mai ai mult de lucru la el, ai putea sa stai peste program pentru a fi gata la timp. O jumatate de ora in plus nu este un capat de tara, iar seful o sa remarce acest lucru.

4. Fii cu initiativa!

Chiar daca nu ai functia de manager, asta nu inseamna ca nu poti sa iei decizii si sa conduci echipa atunci cand este cazul.

Liderul este cel mai importat intr-o echipa, iar daca nimeni nu vrea sa-si asume aceasta pozitie, o poti face tu. Vino cu idei despre imbunatatirea activitatii firmei si nu te gandi doar la binele tau, ci si la castigurile pe care le-ar avea organizatia in urma unui proiect sau a undei decizii la care ai contribuit.

5. Stai departe de barfele din firma!

Vestile circula repede, mai ales vestile “suculente” despre diverse persoane din firma, mai ales din conducere. Dar asa cum auzi tu aceste vesti, asa la aude si seful tau, iar daca vei contribui la raspandirea lor, fii sigur ca seful va afla. Si nu-i va placea deloc. Asa ca, oricat de tentant ar fi, incearca sa nu iei parte la discutii care nu au legatura cu munca, pentru ca risti sa devii neprofesionist sau sa-l barfesti tocmai pe protejatul sefului.

6. Pune-ti in valoare calitatile!

Cu siguranta ca esti persoana cea mai calificata sa faca ceea ce faci tu la serviciu, ca doar ce aceea ai fost angajat. Dar de ce sa nu dai tot ce-i mai bun din tine si sa nu-ti depasesti limitele? Pune-ti mintea la contributie mai mult decat ai facut-o pana acum si vino cu idei care sa fie cat mai folositoare sefului si echipei.

Oricare ar fi domeniul in care lucrezi, este intotdeauna loc pentru mai bine. Acum este cea mai buna perioada sa-ti pui in valoare calitatile pe care inca nu le-ai folosit la locul de munca.

7. Lucreaza in echipa si fa tot posibilul sa te intelegi cu ceilalti colegi!

Chiar daca ti se pare un cliseu, la munca esti ca intr-o familie, petreci cu colegii mai mult de opt ore pe zi, depinzi de ei si ei depind de tine. Prin urmare, nu ai de ales si trebuie sa tolerezi chiar si lucruri care nu iti fac placere.

Mai mult decat atat, lucrul in echipa este cheia succesului, iar daca seful observa ca faci tot posibilul sa mentii echipa unita si sa depasesti neintelegerile, atunci vei fi apreciat mai mult.

8. Pazeste-ti spatele!

Dar oricat de unita ar fi echipa si oricat de bine te-ai intelege cu colegii, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fii atent la ce se intampla in jurul tau. Crezi ca nu observa nimeni cat de mult vorbesti la telefon in interes pesonal sau cat timp stai pe Messenger, Facebook sau Twitter?

Acum nu este o perioada in care sa-ti permiti astfel de excese. Nu spune nimeni sa nu dai un telefon de cateva minute sau sa nu ceri niste informatii pe Messenger, dar daca de fiecare data cand seful intra in birou, te vede cu pagina de Facebook deschisa, asta nu este in avantajul tau.

9. Incearca sa lipsesti cat mai putin de la serviciu!

Daca esti racit si nu te poti ridica din pat poti sa-ti suni seful sa-i spui ca nu poti veni la munca. Dar au trecut vremurile in care puteai sa te invoiesti doar pentru ca erai mahmur din cauza noptii pierdute in oras cu prietenii sau in care iti luai o vacanta de o luna, mai ales daca umbla znon de restructurari in firma. Macar pana se mai linistesc apele.

10. Fii vizibil!

Modestia este, desigur, o calitate, dar nu si in recesiune. Fii sigur ca daca muncesti pana tarziu, daca vii cu idei bune si ii ajuti pe ceilalti, cineva va remarca. Si de cele mai multe ori este aceeasi persoana care alege si cine pleaca si cine ramane in firma. Iar daca ai facut toate lucrurile enumerate mai sus, ai toate sansele sa nu te regasesti printre cei care vor parasi corabia.