Reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua si anul viitor, tot cu 5%, atat in administratia centrala, cat si cea locala, operatiune prin care ponderea salariilor bugetarilor sa scada de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB.

Diminuarea de cheltuieli a rezultat din discutia de luni seara dintre premierul Emil Boc si ministri, de aproape trei ore, organizata la o vila de protocol inaintea intalnirii de marti cu presedintele Traian Basescu, au declarat surse participante la discutie, citate de Mediafax.

Premierul si ministrii au servit cina, dar au analizat si date comparative privind evolutia cheltuielilor publice si reducerile de personal in perioada 2008–2010, concluzia fiind ca au fost realizate economii mai mult din eliminarea unor posturi bugetate si mai putin din reduceri efective de angajati.

"Prin intelegerea cu FMI s–a convenit sa avem o reducere a cheltuielilor cu personalul bugetar de 5% in acest an si inca de 5% anul viitor. Au fost analizate punct cu punct toate reducerile de cheltuieli care trebuia facute la nivelul ministerelor, cu accent pe ministerele comasate, precum cele pentru Turism si Economie", au aratat sursele

"O analiza comparativa 2008–2010 privind cheltuielile publice si reducerile de personal, din care a rezultat ca au fost realizate economii si prin disponibilizari de angajati, dar mai mult prin eliminarea unor posturi bugetate. Una dintre variantele ridicate in discutie pentru a indeplini reducerea de cheltuieli cu personal, ca ipoteza de lucru, a fost chiar legata de diminuari de salarii", au continuat acestea.

Pana la sfarsitul lunii iunie vor fi adoptate in acest sens standardele de cost in administratia locala, pentru a fi efectuate disponibilizari.

O varianta suplimentara avuta in vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este "eficientizarea" costurilor cu prestatiile sociale, prin directionarea acestora cu precadere catre persoanele care au nevoie de sprijinul statului.

Saptamana trecuta, surse oficiale declarau, de asemenea, citate de Mediafax, ca Secretariatul General al Guvernului a cerut ministrilor date privind numarul bugetarilor concediati, iar raspunsul primit a fost ca foarte multe posturi taiate erau vacante, motiv pentru care fiecare membru al Cabinetului trebuie sa prezinte, in trei saptamani, o noua organigrama, mult mai redusa.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordarea transelor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizari in sectorul public.

In discutia de luni seara, premierul si ministrii au discutat si despre absorbtia fondurilor comunitare, concluzia fiind, potrivit surselor participante la intalnire, ca sunt inregistrate intarzieri care impun o noua modificare a legislatiei achizitiilor publice, in vederea reducerii duratei intre momentul contractarii si cel al executiei.

Guvernul considera in continuare ca procedurile pot fi accelerate prin taxa de timbru calculata la valoarea contractului impusa firmelor care contesta rezultatul unei licitatii, desi Comisia Europeana apreciaza ca aceasta taxa poate impiedica accesul liber la justitie.

Ministrii au reclamat faptul ca nu pot plati echipele de management care participa la implementarea efectiva a proiectelor finantate din fonduri UE, deoarece nu mai au o baza legslativa, dupa intrarea in vigoare a Legii salarizarii.
Membrii Guvernului au discutat si despre procesul de descentralizare, premierul Emil Boc cerand ministrilor sa respecte termenele stabilite.

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii Guvernului, anuntata saptamana trecuta de seful statului, va avea loc marti, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni.

Presedintele declara, lunea trecuta, ca va cheama Guvernul la consultari, la Cotroceni, mentionand ca va discuta despre disponibilizarile in sistemul bugetar, pe care nu le-a prea remarcat, si despre fondurile pentru infrastructura.

Pe de alta parte, presedintele a adresat Parlamentului si Guvernului scrisori in care semnaleaza necesitatea adoptarii in regim de urgenta a Codurilor de procedura penala si civila si a legilor de punere in aplicare a celor patru Coduri juridice.

Presedintia a comunicat, luni, ca temele de discutie sunt cheltuielile publice din administratie, cheltuielile sociale, absorbtia fondurilor de la UE, legislatia achizitiilor publice, revizuirea Constitutiei si descentralizare.