Anul acesta, bistriteanul Rares Buhai a castigat doua medalii de aur la concursuri internationale de informatica, respectiv una la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia si alta la olimpiada Balcanica de Informatica de la Belgrad.

Abia intors acasa de la Olimpiada Balcanica de Informatica, desfasurata la Belgrad in perioada 15 -19 august, Rares Buhai, elev in clasa a IX-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita, a inceput pregatirea pentru Olimpiada Internationala de informatica din Italia, care va avea loc la sfarsitul lunii septembrie si la care Romania va fi reprezentata de patru elevi.

Adolescentul spune ca a muncit mult pentru fiecare concurs si continua sa o faca.

"Am muncit foarte mult, m-am pregatit pentru asta si am reusit sa ma concentrez in concurs, la Balcaniada. A iesit foarte bine. Informatica imi place din clasa a V-a, de cand am inceput sa invat la scoala aceasta disciplina. De atunci am inceput sa particip la olimpiade. Anul trecut am luat aur la Olimpiada balcanica pentru juniori, la acelasi concurs ca si cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul intai la Olimpiada nationala de informatica, iar anul acesta am obtinut doua medalii de aur", a declarat Rares Buhai pentru Mediafax.

"Copilul de aur al informaticii" spune ca, inainte de concursuri, studiaza chiar si peste cinci ore pe zi: "Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica. Acum ma pregatesc pentru concursul international de informatica din Italia din luna septembrie. M-am calificat si acolo. Subiectele vor fi mai dificile. Lucrez si mai mult cand e nevoie."

La acest concurs vor participa peste trei sute de concurenti din cel putin 80 de tari. Romania va fi reprezentata de patru elevi - Rares Buhai, un elev din Ploiesti si doi din Bucuresti.

Concentrat pe concurs, Rares Buhai evita sa vorbeasca despre planurile sale. "De studiat o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume. De exemplu, Google este una din cele mai bune companii care are si pentru angajati cele mai bune oferte, dar nu neaparat ca voi vrea acolo. Mai este timp sa ma gandesc la asta. Liceul il voi face la Bistrita cel mai probabil”, a spus el.

"Din strainatate nu am primit inca oferte, dar probabil voi primi"

Adolescentul mai spune ca dupa absolvirea liceului, cel mai probabil, va pleca in America: "Din strainatate, nu am primit inca oferte, dar probabil ca voi primi. Nu stiu sigur unde mi-ar placea sa studiez. Cele mai puternice universitati in domeniu sunt in America, dar mai sunt cateva si in Anglia. Sunt cele mai puternice centre din lume la informatica. Personal nu stiu ce as alege. Deocamdata, ma pregatesc.”

In timpul liber, lui Rares ii place sa se informeze de pe retele de socializare. In afara de computere, el canta la chitara, joaca fotbal si citeste.

Aceste lucruri se intampla mai ales in timpul vacantelor, fiindca odata ce incepe scoala are mult de invatat. "Am fost primul in clasa ca medie, in semestrul al doilea am luat numai medii de zece. Am mai participat la olimpiada de matematica. Am luat locul intai la faza pe scoala, la cea judeteana nu am mai participat fiindca s-a suprapus cu un concurs de informatic", a spus elevul.

Pentru performantele sale, Rares Buhai a primit si o bursa de la stat. "Statul acorda premii. Este o premiere la Bucuresti la care se acorda sume destul de mari pentru medaliile la competitii internationale, chiar si peste o mie de euro. Pentru fiecare medalie obtinuta la nivel international se acorda bursa lunara in urmatorul an in cuantumul salariului minim pe economie. Anul trecut, am avut bursa de 700 de lei lunar pentru medalia de aur la Balcaniada de juniori. Anul acesta, voi obtine cel putin doua astfel de burse pentru competitiile de pana acum", a povestit el.

Nu a fost in vacanta anul acesta

Banii din bursa i-a folosit tot pentru pasiunea lui: "Banii ii folosesc pentru mine. Mi-am mai cumparat chestii de care aveam nevoie, gen laptop sau alte lucruri pe care parintii nu isi permit sa mi le ia. Imi si strang banii pentru chestii mai mari de care voi avea nevoie.”

Fiind ocupat cu olimpiadele, anul acesta nu a fost in vacanta. Doar la sfarsit de saptamana a mai facut excursii cu parintii.
La intrebarea daca se va intoarce in Romania dupa ce isi va termina toate studiile, Rares a raspuns: "Mi-ar placea sa am propria mea afacere in Romania, fiindca eu cred ca se poate dezvolta ceva aici in acest domeniu. Mi-ar placea sa raman in Romania, fiindca sunt roman si mi-ar placea sa raman in tara mea. Aici ma simt cel mai bine".

Acesta locuieste cu familia intr-un bloc ANL din Bistrita. Tatal lui este inginer, iar mama asistenta medicala.