OIM a realizat un studiu care arata ca este probabil ca doar jumatate din cele 80 de milioane de locuri de munca necesare pentru a readuce rata ocuparii fortei de munca la nivelul de dinaintea crizei sa fie create in urmatorii doi ani si ca stagnarea redresarii economice globale a dus deja la cresterea ratei somajului.

"Avem o sansa mica sa evitam o scadere majora a ocuparii fortei de minca", spune Raymond Torres, directorul institutului, citat de The Guardian.

OIM atentioneaza ca autoritatile nu mai au mult timp la dispozitie pentru a preveni o noua recesiune pe piata locurilor de munca si ca lipsa locurilor de munca amplifica sentimentul de nefericire al populatiei, dar si pe cel de furie.

Studiul arata, de asemenea, ca in 45 dintre cele 118 tari analizate riscul turbulentelor sociale este in crestere si ca in special exista semne de tensiune in tarile UE si in tarile arabe.

Potrivit datelor oficiale, somajul in cele 17 tari ale zonei euro a atins maximul ultimilor 15 ani, ajungand la 10,2%. Tinerii sunt cei mai afectati de lipsa locurilor de munca, rata somajului in randul acestei categorii sociale fiind de 29% in Italia, 43% in Grecia si 48% in Spania.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.