Un reporter ProTV a incercat sa afle de la Casa de Pensii, ca un cetatean obisnuit, cat va primi la batranete. O intrebare simpla care ascunde calvarul prin care trebuie sa treaca un cetatean.

Trebuie sa cumpere o cerere tip, cu 20 de bani. Cu ea completata, plus o copie dupa buletin, revine la ghiseu, in timpul programului de lucru cu publicul.

Cine a ajuns la pasul 3 inseamna ca e pe calea cea buna si trebuie sa dea 10 lei pentru taxa de interogare. Apoi asteapta, conform legii, 3 zile. Depinde insa peste ce functionari da. Intr-un final, primeste un raspuns, care ar fi pasul 5.

Primeste documentul care contine toate contributiile la pensie, dar pe care nu il poate descifra. Asa ca va trebui sa se intoarca la ghiseu, in cautarea "cititorului de cotizatii", adica functionarul care aplica pe cap de locuitor o formula greoaie, aproape inexplicabila, al carei calcul mai dureaza inca o saptamana.

Dupa doua saptamani, cetateanul afla in sfarsit punctajul si il inmulteste cu punctul de pensie oficial. Potrivit unui studiu recent, 80% dintre cei 5,3 milioane de pensionari sunt nemultumiti de suma primita.

In acest moment, un angajat din Romania sustine 1,3 pensionari. Daca nu se schimba nimic, in 30 de ani un salariat va fi nevoit sa sustina 4 varstnici din leafa lunara. Autoritatile nu au o solutie pentru deficitul fondului de pensii. Propun ca sistemul sa fie macar transparent, dupa modelul privat.

"Pensiile sa fie in conturi individuale, adica fiecare contribuabil sa aiba acces la contul sau si sa vada acolo cat a acumulat in permanenta. Iar, printr-o formula simpla, sa-si poata calcula singur pensia si sa fie responsabil de asta”, propune Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Ministerul Muncii sustine ca o asemenea masura ar putea fi aplicata in sistemul public de asigurari sociale incepand de anul viitor.