Barack Obama si-a folosit putinele resurse de care dispunea pentru a se imbogati, scrie presa americana. A investit in lucruri care s-au dovedit profitabile pe termen lung.

Barack Hussein Obama al II-lea (51 de ani), nascut in Honolulu, Hawaii, este fiul kenyanului Barack Hussein Obama si al americancei Ann Dunham. Obama este al 44-lea presedinte al Statelor Unite si primul afro-american ales in aceasta functie, in alegerile prezidentiale din noiembrie 2008, alaturi de Joe Biden, vicepresedinte. A fost investit in functie pe 20 ianuarie 2009 si l-a inlocuit pe predecesorul sau, George W. Bush.

Obama si-a petrecut o mare parte a copilariei in Honolulu. De la varsta de sase pana la zece ani a trait in Jakarta, impreuna cu mama si cu tatal sau vitreg. Absolvent al Universitatii Columbia si al Facultatii de Drept de la Harvard, inainte de a candida pentru intrarea in administratia publica si de a deveni membru al Senatului statului Illinois intre 1997 si 2004, actualul presedinte american a lucrat ca mobilizator comunitar, docent universitar si avocat specializat in apararea drepturilor civile.

S-a casatorit in 1992, iar in prezent are doua fiice.

Dupa o incercare nereusita de a obtine un loc in Camera Reprezentantilor a S.U.A. in 2000, trei ani mai tarziu isi anunta participarea la campania electorala pentru Senatul S.U.A. In acest timp a fost membru al Senatului din Illinois.

Trei surse de venit in 2004

Potrivit declaratiei sale de avere din 2004, Obama avea trei surse de venit: putin peste 80.000 de dolari, salariu anual datorat functiei din Senat, un salariu de 32.000 de dolari din jobul de lector al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Chicago, iar al treilea venit era, de fapt, cel al sotiei sale, Michelle, din cadrul Spitalului Universitar din Chicago, unde avea functia de administrator.

In noiembrie 2004, Obama a fost ales senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.

Carti de peste doua milioane de dolari

Totodata, Barack Obama este autorul a doua carti de mare succes: Dreams from My Father, o carte de memorii, si The Audacity of Hope, un comentariu personal asupra politicii Statelor Unite. Cele doua publicatii i-au generat venituri substantiale. Doar The Audacity of Hope i-a adus aproape doua milioane de dolari, in 2005.

De-a lungul timpului, Obama a investit in diferite active: in Fondul de Pensii al Senatului din Illinois (unde detine pana la 100.000 de dolari) si in fondul de investitii Vanguard (profitul sau fiind evaluat undeva intre 100.000 si 200.000 de dolari).

„Cel mai puternic om al lumii” nu si-a depozitat niciodata castigurile in banci. A investit cel putin 100.000 de dolari in fondul de active private al JPMorgan Chase, precum si in cel al UBS. La ora actuala, investitiile sale financiare ii genereaza undeva la 2,5 milioane de dolari, potrivit estimarilor Business Insider.

In 2009, anul cand a inceput sa-si exercite functia de presedinte al Statelor Unite, Barack Obama a investit tot mai mult in Trezoreria Statelor Unite. La un moment dat, ajunsese sa detina active de Trezorerie de peste 5 milioane de dolari. Asta in vreme ce detinea si alte active financiare, ce se ridicau la 915.000 de dolari.

In octombrie 2009, Barack Obama a primit premiul Nobel pentru Pace, „pentru eforturile sale extraordinare in scopul intaririi cooperarii intre popoare”. Si-a donat insa cei 1,4 milioane de dolari, banii aferenti premiului Nobel, in scopuri caritabile. Iata cateva exemple:

- 250.000 de dolari au mers catre Fisher House, o fundatie care ofera azil si tratament medical veteranilor de razboi si familiilor lor;

- 200.000 de dolari au mers catre Fundatia Clinton, care s-a ocupat de strangerea de fonduri pentru victimele cutremurului din Haiti, puternic afectate de tragedie;

- 125.000 de dolari catre finantarea Colegiului Americo-Indian, ce oferea burse scolare americanilor cu venituri foarte mici etc.

Nu in ultimul rand, Obama are un salariu de 400.000 de dolari pe an, ca presedinte al SUA, la care se adauga bonusuri de performanta. Business Insider scrie ca venitul sau anual ajunge lejer la 1,6 milioane de dolari. Cand era un simplu senator american, primea doar 174.000 de dolari pe an. Avand in vedere ca a ocupat patru ani aceasta pozitie, a agonisit aproape 700.000 de dolari.

Totodata, Obama a platit pana in prezent impozite de peste un milion de dolari, potrivit ziaristilor americani. Dar n-are de ce sa-si faca griji, avand in vedere ca in 2010, de exemplu, veniturile sale nete erau estimate undeva la 11,8 milioane de dolari.