Pentru a urma un curs de calificare, exista doua posibilitati, fie apelezi la agentiile de ocupare a fortei de munca, institutii care ofera aceste cursuri gratuit pentru someri, fie sa cauti o firma specializata, unde, contra cost, poti sa te califici profesional.

Cursurile organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt, in general, in concordanta cu cerintele de pe piata muncii. Pe baza locurilor de munca vacante inregistrate de angajatori la agentie, institutia organizeaza cursuri pentru meseriile care se cauta pe piata muncii.

De exemplu, pentru luna mai, ANOFM organizeaza 232 de programe de formare profesionala pentru peste 5.000 de persoane aflate in evidentele agentiei. Cele mai multe persoane vor fi pregatite pentru domeniul IT (aproape 500), vanzatori (311), bucatari (305), inspectori resurse umane (281), lucratori in constructii sau ospatari (243). 

Judetele in care se organizeaza cele mai multe cursuri sunt Hunedoara (20 cursuri), Arad (13 cursuri), Dambovita (13 cursuri), Iasi (13 cursuri), Brasov (12 cursuri) si Valcea (12 cursuri). 

Oferta completa de cursuri de calificare, pe judete si meserii, o gasesti AICI.

Cine beneficiaza gratuit de cursurile de calificare?

- Somerii (indemnizati sau neindemnizati)
- Tinerii absolventi care nu si-au gasit un loc de munca dupa terminarea scolii
- Persoanele cu statut de refugiat
- Persoanele care revin din concediul de doi ani pentru cresterea copilului
- Persoanele din mediul rural care nu au un venit lunar
- Detinutii (la locul de detentie), care mai au cel mult 9 luni pana la eliberarea din inchisoare

Pentru a urma unul dintre cursurile de calificare oferite de Agentia Nationala de Ocupare, solicitantii trebuie sa ia legatura cu agentiile din judetele in care locuiesc si sa se incrie in bazele de date ale institutiei.

In cazul in care nu indeplinesti conditiile pentru a urma un curs gratuit sau vrei o calificare in alt domeniu decat cele oferite de ANOFM, poti apela la o firma specializata care ofera astfel de servicii. 

Atentie la alegerea firmei de formare profesionala, aceasta trebuie sa fie acreditata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei! Altfel, diploma obtinuta nu are valabilitate!

In functie de durata si complexitatea cursului, dar si de domeniul ales, cursurile organizate de furnizorii privati de formare profesionala pot costa intre 400 si 1.700 de lei.

De exemplu, pentru o specializare in domeniul IT, tarifele pleaca de la 400 de lei si ajung la 1.000 de lei, pentru cursuri de cateva saptamani sau cateva luni. Materialele de studiu sunt oferite gratuit. Cursurile pot fi organizate fie in clase, in timpul saptamanii sau in weekend, fie online.

Specializarile pentru resurse umane sunt la mare cautare si, in consecinta, si oferta de cursuri este bogata. Preturile variaza intre 600 si 800 de lei.

Printre cele mai scumpe cursuri se regasesc cele de frizer/coafor/manichiurist, care pot ajunge si la 1.200 de lei, pentru 5 luni de pregatire sau cele de tehnician cadastru funciar, pentru care trebuie sa platesti 1.500-1.700 de lei, pentru 7 luni de curs.

O baza de date firmele care organizeaza cursuri de calificare poti gasi pe www.bestjobs.ro, unde furnizorii privati isi posteaza oferta, dar iti poti cauta si singur pe Internet varianta care ti se potriveste cel mai bine!