La targul de joburi Angajatori de Top, care tocmai a avut loc in Bucuresti in acest weekend, companiile participante au venit cu o oferta de aproape 40 de programe de internship si de trainee, in domenii variate, pentru aproximativ 250 de tineri, potrivit organizatorilor.

„Oferta de internshipuri a revenit in acest an la nivelul celei din 2007, ceea ce indica un nivel foarte bun. Acest lucru nu inseamna, insa, ca selectia nu este una riguroasa”, a declarat, pentru incont.ro, Dragos Gheban, manager de proiect Angajatori de Top.

Potrivit acestuia, aproximativ 15% dintre tinerii care intra intr-un program de internship sunt angajati imediat dupa terminarea lui, in timp ce unul din trei primeste jobul dupa terminarea studiilor.

In cazul programelor de trainee, peste 90% dintre cei care fac un astfel de stagiu sunt angajati dupa aceea.

Care este diferenta dintre un program de internship si unul de trainee?

Programele de internship se adreseaza, in general, studentilor, masteranzilor sau celor care au terminat studiile, cu scopul de a capata experienta in profesia pentru care s-a pregatit, in consecinta, pentru a intra intr-un astfel de program nu este necesar sa fi lucrat inainte in alta parte.

Programele de internship dureaza, in medie, trei luni, unele dintre ele fiind platite, altele nu, in functie de companie. Salariul unui intern variaza intre 800 si 1.500 de lei.

Studentii pot face practica pentru Nokia, Siemens sau Leoni pe salarii din bani europeni

Programele de trainee sunt organizate de catre companii cu scopul declarat de a angaja cei mai buni specialisti. Acestea se adreseaza celor cu exprienta in domeniul lor, compania oferindu-le o perioada de pregatire intensiva, pentru ca apoi sa fie angajati permanent. Programele de trainee se intind, de obicei, pe o perioada de un an – un an si jumatate, timp in care angajatul este platit ca pentru un job full-time.

La ce ajuta un program de internship?

Specialistii in resurse umane incurajeaza tinerii studenti sa participe la programe de internship, chiar si in conditiile in care nu sunt platiti pentru asta.

"Sa intrebe daca internshipul este platit este cea mai mare greseala pe care un student o poate face la interviu. Internshipul trebuie privit ca o varianta de a capata experienta in domeniul in care urmeaza sa activeze, o cale catre o angajare mai usoara dupa absolvirea cursurilor. Terminarea facultatii cu un CV gol, fara niciun fel de experienta acumulata in timpul scolii, este o greseala pe care o fac multi dintre tinerii absolventi”, a explicat Dragos Gheban.

Potrivit acestuia, cu cat un tanar se implica in cat mai multe activitati in timpul facultatii, fie ca sunt programe de internship, fie ca face voluntariat, cu atat are mai multe sanse sa se angajeze dupa ce termina scoala.

Studentii si locurile de munca: ce vor angajatorii de la noua generatie?

Dragos Gheban a mai spus ca urmarea unui program de internship sau de trainee creste semnificativ sansele de a obtine un job permanent la finalul stagiului. Acest lucru depinde, insa, de seriozitatea cu care fiecare trateaza sarcinile primite, dar si de locurile de munca disponibile in cadrul companiei.

Indiferent daca angajarea se va face in acea companie sau in alta, avantajul este acela de a avea o experienta minima de lucru, precum si o perspectiva de interior a domeniului.

Sfatul specialistilor este acela de a intra in cat mai multe programe de internship in perioada facultatii, care, ulterior, trebuie trecute in CV, in vederea angajarii. Urmarea unui program de internship face diferenta intre candidatii pentru un job si demonstreaza angajatorului interesul pentru cariera.

Vezi AICI ce companii ofera programe de internship!

Mai multe oferte gasesti si AICI!