Designerul britanic va aparea in al doilea trimestru al acestui an in fata Tribunalului corectional din Paris, pentru "injurii publice" la adresa a trei persoane, "din cauza originii lor si a apartenentei lor la o religie", au anuntat reprezentanti ai justitiei franceze.

John Galliano a fost concediat, marti, de Casa Dior. El risca o pedeapsa de sase luni de inchisoare si o amenda de 22.500 de euro.

Rupand tacerea, acest "urias" al modei, asa cum il numeste presa, a incercat, miercuri, sa dezamorseze polemica din jurul acestui incident, prezentandu-si scuzele in mod public, dar continuand "sa nege complet acuzatiile" ce i-au fost aduse.

"De la evenimentele de joi seara, nu am putut sa exprim in mod public punctul meu de vedere asupra evenimentelor", dar "trebuie sa imi clarific pozitia", a explicat stilistul intr-un comunicat publicat de avocatii sai londonezi.

"Imi cer scuze fara nicio rezerva daca purtarea mea a socat", a adaugat designerul britanic.

"Antisemitismul si rasismul nu au loc in societatea noastra", a continuat Galliano, adaugand ca "s-a batut intreaga viata cu prejudecatile, intoleranta si discriminarile", cu care s-a confruntat el insusi.

Scandalul a inceput joi seara, cand John Galliano a fost arestat la Paris, dupa o altercatie cu un cuplu, pe terasa unei cafenele din Marais, ce l-a acuzat de insulte cu caracter antisemit si rasist.

Potrivit cuplului, intervievat de postul de radio Europe 1, creatorul ar fi strigat: "Dirty jewish face, you should be dead" (Un nenorocit de evreu, ar trebui sa fii mort!) si "Fucking Asian bastard, I will kill you" (Nenorocit de bastard asiatic, te voi omori!). John Galliano era in stare de ebrietate in momentul arestarii.

Arestat imediat de politie, creatorul a fost condus la un comisariat parizian din arondismentul 8. In urma testelor, s-a stabilit ca avea o concentratie de 1,1 mg/ litru alcool pur in aerul expirat. Creatorul de moda, care este subiectul a doua plangeri in aceasta chestiune, a fost eliberat provizoriu, au precizat aceleasi surse.

Totodata, potrivit informatiilor din cotidianul francez Le Parisien, o tanara a mers, vineri dupa amiaza, la comisariatul din arondismentul III Paris pentru a denunta niste comentarii cu caracter antisemit, pe care le-ar fi facut John Galliano in octombrie 2010. Acesta si-ar fi batut joc de aspectul ei fizic, inainte de a profera insulte antisemite la adresa ei.

Luni, tabloidul britanic The Sun a postat pe site-ul sau oficial o inregistrare video realizata de un anonim intr-o cafenea din paris, in care John Galliano poate fi auzit spunand ca il "adora pe Hitler".

"Il ador pe Hitler", spune John Galliano in limba engleza unor persoane asezate intr-o cafenea la o masa alaturata.

"Oameni ca voi ar fi morti (pe vremea lui Hitler, n.r.). Mamele voastre, tatii vostri ar fi toti niste nenorociti de gazati", mai spune el in aceasta inregistrare.

"Aveti o problema?", il intreaba o femeie al carei chip nu poate fi vazut. "Cu dumneavoastra. Sunteti urata", raspunde John Galliano, vizibil ametit de bautura. "De unde sunteti?", intreaba o persoana asezata la masa vecina celei la care se afla John Galliano. "Tarfo", a raspuns designerul.

Potrivit tabloidului The Sun, persoanele insultate de John Galliano erau de origine franceza si engleza, nu evreiasca.

Inregistrarea video a fost realizata, potrivit The Sun, in aceeasi cafenea pariziana unde John Galliano a fost acuzat de comentarii rasiste si antisemite, saptamana trecuta, in timpul unei altercatii cu un cuplu. Tabloidul nu a precizat data la care a fost realizata inregistrarea.

Pe internet, chiar si cei mai infocati dintre admiratorii lui Galliano condamna cuvintele sale, iar in lumea modei, declaratiile intristate despre talentul celebrului creator sunt intrerupte de momente de tacere jenata.

Mai multe surse, inclusiv in cadrul Casei Dior, sustin ca designerul, intrat intr-o "spirala a alcoolului", nu a mai venit la studiourile de creatie de cateva luni. Pe langa presiunea exercitata de fiecare noua colectie, creatorul de moda nu si-a revenit complet dupa moartea lui Steven Robinson, prietenul si principalul sau colaborator timp de 20 de ani, decedat in 2007.

Potrivit declaratiei lui Suzy Menkes, editor de moda la Herald Tribune, designerul John Galliano a parasit Franta, miercuri, pentru a se interna intr-o clinica de dezintoxicare.

Multe alte surse citeaza cazurile altor mari designeri de moda care au avut probleme in viata privata, cazuti in capcana propriilor excese, cedand in fata presiunilor din mediul lor profesional: Yves Saint-Laurent si celebra lui depresie cronica sau Alexander McQueen, care s-a sinucis in urma cu un an.

"Sunt furios din cauza celor intamplate. Nici nu mai conteaza ce a spus el cu adevarat acolo. Imaginea a facut inconjurul lumii. E o imagine oribila pentru lumea modei, deoarece acum toata lumea va crede ca toti designerii si ca toate lucrurile din industrie sunt la fel ca el", a declarat Karl Lagerfeld, designerul casei Chanel.

"Am devenit o industrie globala, in special datorita internetului, iar in zilele noastre trebuie sa fii mai atent ca niciodata, mai ales daca esti o persoana publica. Nu poti sa mergi sa te imbeti pe strada - exista anumite lucruri pe care nu ai voie sa le faci. Sunt furios pe el, mai ales pentru raul pe care el l-a facut celor de la LVMH si directorului Bernard Arnault, care este un prieten si care l-a sustinut mai mult decat l-a sustinut pe oricare alt designer din grup, deoarece Dior este marca lui favorita. E ca si cum i-ar fi lovit propriul copil", a adaugat Lagerfeld pentru wwd.com.

Desi prezentarea noii colectii a casei Dior, prevazuta pentru vineri, la muzeul Rodin din Paris, a fost mentinuta, viitorul profesional al designerului John Galliano, adulat atat de multi ani, pare destul de sumbru - cu atat mai mult cu cat propria lui marca este controlata in proportie de 90% de casa Dior.

La randul lor, reprezentantii Casei Dior considera ca imaginea si vanzarile casei, extrem de longeviva si o demna reprezentanta a marcilor de lux, nu vor avea de suferit de pe urma scandalului generat de John Galliano. In opinia lor, casa Dior ar putea chiar sa profite de aceasta schimbare a stilistului principal, pentru a gasi un suflu nou si noi modalitati de exprimare.

In varsta de 50 de ani, designerul britanic John Galliano a fost numit director de creatie al casei Dior (grupul LVMH) in 1996. S-a impus ca unul dintre cei mai inventivi si stralucitori designeri, inspirandu-se din istorie si din calatoriile in jurul lumii.

Din 1999, el a coordonat ansamblul liniilor feminine ale Dior, dar si colectiile de marochinerie si imaginea marcii. In paralel, el lucreaza la propriile colectii.