"Daca ne gandim la miscarile din piata muncii a ultimelor 18 luni, rezultatele sondajului se pot explica fie prin concedierile din companii, in majoritatea cazurilor angajatii ramasi preiau si sarcinile celor plecati, fie tocmai prin teama de a nu fi concediat, angajatii muncesc mai mult pentru a-si asigura locul de munca actual", a declarat reprezentantul Myjob, Adela Rapeanu, citata de Mediafax.

Mai exact 51,95% din angajatii din Romania raman zilnic la job dupa terminarea programului, iar alti 12,67% fac ore suplimentare de cel putin doua ori pe saptamana. Mai mult, 28% dintre angajatii romani fac ore suplimentare doar cand li se solicita explicit acest lucru.

63% dintre angajatii cu experienta in munca si in varsta de peste 45 de ani fac zilnic ore suplimentare, in timp ce tinerii pana in 30 de ani se situeaza sub medie, cu 49%.

"Presiunea nu e formulata explicit de angajatori, nici nu e determinata de remunerarea explicita de catre companie, ci vorbim mai curand de presiunea psihologica a pierderii locul de munca, in cazul in care angajatul nu performeaza. Mai mult, in cazul in care angajatii au fost constransi sa preia si atributiile colegilor disponibilizati, s-au gasit in situatia de ramane peste program, pentru a le onora", a mai spus Adela Rapeanu.

"Vorbim de presiune la nivel psihologic asupra angajatului sa faca ceva in plus ca sa-si asigure locul de munca",
adauga aceasta.

Doar 1,57% dintre cei chestionati stau peste program o data pe luna, iar 4,9% dintre participantii la sondaj, de 4 ori pe luna.

Sondajul Myjob a fost efectuat online in perioada februarie-martie, pe un esantion de peste 4.200 de respondenti.