La nivel national, in jur de 20 la suta dintre elevi par sa fie multumiti doar cu diploma de absolvire a liceului. Impresia este, cu siguranta, falsa. Demoralizati, dezorientati si constienti ca noile restrictii exclud si sursele de inspiratie, considera ca sansele sa promoveze examenul sunt aproape nule.

Dureros este ca multi sunt resemnati si pregatiti sa accepte statutul de asistati social, in loc sa-si aleaga rapid cursuri la o postliceala. Adica sa invete o meserie cautata pe piata. 

Consilierea profesionala este, la noi, cel mult un punct bifat mult prea usor pe agenda pregatirii formale pentru bacalaureat. Practic, nimeni nu sta de vorba cu fiecare absolvent caruia, daca e prost pregatit, sa ii ofere alternative.

In Timis, 50 la suta dintre absolventii de liceu au renuntat la sesiunea de vara.

"Bacul pentru mine nu este important. Si nu vreau sa mai stau in tara, vreau sa plec in strainatate”, spune Bogdan Pantiruc. Adica in Italia, unde Bogdan spera sa fie ajutat de mama sa.

Iata o abordare diferita din partea lui Iulian, absolvent iesean. Nu merge la examen, dar vrea sa invete o meserie. "Pur si simplu nu m-a interesat. La cursul acesta de instalatori de apa si gaz pot sa-mi deschid o firma… poate", este de parere Iulian Avram.

Mai bine un meserias bun, decat somer cu diploma, gandeste si mama lui. "Poate anul viitor o sa vada daca mai este vreo sansa, dar daca gaseste serviciu nu cred ca mai incearca", explica mama baiatului.

Si in Ploiesti, 30 la suta dintre absolventi amana examenul de maturitate pentru la toamna... sau nici macar atunci. Doar ca unii s-au orientat in directia potrivita, spre o meserie. Alexandra, de pilda, isi incearca sansele cu diploma de tehnician veterinar.

Am zis ca, decat sa iau note mici, mai bine iau diploma de 12 clase si atestatul. Este mai bine asa, decat sa fiu dezamagita de rezultat”, spune Alexandra Vasile.

Exemplele pot continua. Harta tarii arata acum ca sunt judete unde numarul tinerilor dornici sa dea bacalaureatul nu atinge jumatate din absolventi, in timp ce in alte zone procentul se pastreaza ca in anii trecuti la peste 90 la suta.

In prezent Romania are in plata, cu ajutor de somaj, peste 40 de mii de tineri cu 12 clase terminate.

Avem probleme in organizarea cursurilor de recalificare. Sunt anumite firme care fac aceleasi cursuri de zeci de ani, nu se fac cursuri pentru meseriile cerute pe piata”, explica situatia de pe piata muncii Mariana Campeanu, ministrul de resort.

Si asa se explica de ce tinerii absolventi ajung in somaj si nu pe piata muncii.