Actul normativ reglementeaza insa stimulentele pentru ultimele trei luni ale anului, nu si pe cele din august si septembrie. In consecinta, aproximativ 100 de angajati de la Finante au intrerupt din nou lucrul in aceasta dupa amiaza.

Intrebat cum se va aplica amendamentul aprobat de Camera la aceasta ordonanta, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu a raspuns:

"Salariatii din Ministerul Finantelor, din Ministerul Muncii si alte institutii, care nu au fost cuprinsi in legea salarizarii unitare din acest moment, acei salariati vor primi salarii exact cat primesc si cei din alte institutii publice, care au facut obiectul acestui act normativ. Deci, se reglementeaza un lucru foarte grav, adica se reglementeaza un sistem echitabil de salarizare".

El a spus ca "s-a facut un salt calitativ", iar "oamenii din Finante vor sta linistiti", pentru ca "vor primi salarii in mod decent".

Pe de alta parte, aproximativ 100 de angajati din Ministerul de Finante au oprit activitatea, in aceasta dupa amiaza, pentru ca au informatii ca nu-si vor primi stimulentele promise, potrivit lui Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP).

Oprescu a spus ca ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, nu vrea sa dea drumul la stimulente, chiar si dupa stabilirea criteriilor, astfel ca s-a deschis din nou conflictul.

Comisia de munca a propus plenului adoptarea unui amendament al deputatului PDL Claudia Boghicevici, potrivit caruia, dupa articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi banesti acordate din fondurile constituite in temeiul Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Angajatii Ministerului Finantelor au protestat saptamana trecuta pe holurile institutiei, cerand sa le fie acordate stimulentele. Alti peste 500 de angajati de la administratiile financiare de sector din Capitala si de la trezorerii au protestat in fata Ministerului Finantelor Publice, acestia alaturandu-se, joi dimineata, colegilor din institutie.

Protestele spontane s-au extins in toata tara, mii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca, din casele de asigurari de sanatate, din asistenta sociala si din biblioteci oprind lucru, joi dimineata, in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor.