Cei care tin cu dintii sa isi valorifice diploma obtinuta in facultate si pe un salariu bunicel completeaza pe banda cereri de intrare in somaj. La Iasi, spre exemplu, sunt peste 130 de absolventi de facultate care, dupa cele 60 de zile de la terminatrea studiilor in care si-au cautat disperati un loc de munca, stau acasa pe banii parintilor.

Situatia este similara si in Cluj, unde sunt depuse de la inceputul acestui an 500 de dosare. Numarul lor poate creste, spun oficialii, dupa sesiunea din toamna a examenului de licenta sau bacalaureat.

Daniel Don, director AJOFM Cluj: "Foarte multi dintre cei care vin la noi nu si-au luat bacalaureatul. In ultimele zile, numarul celor care se adreseaza institutiei noastre a crescut. Pana in prezent avem 500 de persoane. Majoritatea sunt cu studii medii. Sunt dintre cei care au terminat liceul."

Tinerii care au absolvit anul acesta facultatea sau liceul au la dispozitie 60 de zile dupa terminarea cursurilor, pentru a solicita ajutor de somaj. Cei care si-au depus dosarele beneficiaza, pe langa indemnizatia de somer de 250 de lei si de cursuri gratuite de pregatire profesionala.