Numai in anul 2009, peste 21.000 de oameni s-au vazut cu diploma de licenta si au vrut sa se faca juristi, peste 22.000 pedagogi, 12.000 de filologi si jurnalisti si 14.000 de specialisti in stiinte politice. Iar daca Romania nu are o economie care duduie, ea compenseaza in schimb cu economistii proaspat iesiti de pe bancile facultatilor: nu mai putin de 67.000.

Nici cei care si-au ales o meserie tehnica nu se afla intr-o situatie mai fericita, iar economia care sta pe butuci nu permite inginerilor, constructorilor si arhitectilor sa cladeasca mai nimic, cu atat mai putin propria cariera.

Cinic, dar adevarat, tuturor le ramane o singura speranta: aceea de a fi sanatosi, nu de alta, dar nu prea mai are nici cine sa-i trateze. 8.000 – acesta este numarul medicilor absolventi in 2009, care au dat Romania pe strainatate, cea care a oferit conditii de lucru umane si salarii demne.

La problemele tinerilor, se adauga o problema a tuturor: statul roman, expert in cantitate, si nu in calitate, cheltuieste o groaza de bani pentru pregatirea unor specialisti de la care nu va incasa niciodata nici un impozit. Spre exemplu, un singur student la medicina, costa statul, pe an, 6.525 de lei.

Pe larg despre fabrica de someri ce a devenit scoala romaneasca, duminica, intr-o ancheta de Anca Nastasi, la “Romania, te iubesc!”.