Premierul Emil Boc a declarat, dupa intalnirea cu sindicatele, de la Ministerul Muncii, ca legea salarizarii unitare trebuie finalizata pana in septembrie, deoarece, fara ea nu poate fi intocmit bugetul. Principiul pe care se merge in majorarea salariilor va fi ca cei care au pierdut 25% din salariu sa recupereze o parte in 2011.

In ceea ce priveste salariul minim pentru anul viitor, reprezentantii Guvernului au venit cu propunerea de 640 de lei, varianta respinsa vehement de sindicate.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat ca scaderea salariului minim de la 705 lei, cat era coeficientul 1 din legea salarizarii, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare si va produce efecte si in sectorul privat.

Liderul sindical a precizat ca sindicatele au cerut Ministerului Muncii sa faca mai multe simulari pentru ca stabilirea salariului minim trebuie sa tina cont de toate efectele pe care le va produce.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a aratat ca dupa taierea cu 25% a salariilor, guvernanti propun conservarea unui salariu minim la un nivel extrem de scazut.

"Proiectia cu 640 de lei pentru salariul minim nu face decat sa confirme ca pentru zeci de ani suntem obligati sa operam in piata muncii un salariu extrem de scazut. Daca cei din sistemul bugetar vor ramane cu un salariu minim foarte scazut si cei din privat vor tine salariile scazute si de aici vor rezulta probleme mari si foarte mari in ce priveste sistemele de securitate sociala", a explicat liderul BNS, citat de Mediafax.