Multi dintre noi ne regasim uneori prinsi in diverse activitati profesionale peste program, indeplinind sarcini de munca in timpul nostru liber sau cautand sa rezolvam probleme legate de job si atunci cand nu suntem la birou. Suntem in permanenta conectati la internet, nu ne desprindem de laptop, telefonul mobil, tableta sau agenda de serviciu. Prietenii ne spun deseori ca suntem obsedati de munca, “workaholici”.

De acum insa exista si un test stiintific ce poate afirma daca ceea ce altii afirma, dar noi nu sesizam, este adevarat. Echipa de cercetatori condusa de dr. Cecilie Schou Andreassen, de la Universitatea Bergen din Norvegia, in colaborare cu Universitatea Nottingham Trent au folosit o metoda, in urma sfaturilor primite de la psihologi, in urma careia pot testa angajatii excesiv de preocupati de viata profesionala.

Oamenii de stiinta afirma ca tehnologii si limitele neclare dintre viata profesionala si cea personala au condus in ultimul deceniu la cresterea dependentei de job, asociata deseori cu insolmie, probleme de sanatate si mult stres. Toate acestea au creat, totodata, si tot mai multe conflicte in viata de familie, dar si in mediul profesional.

Testul a fost conceput in urma unui studiu realizat pe un esantion de peste 12.000 de angajati din Norvegia, din diverse domenii de activitate. Cercetatorii au analizat sapte tipuri de comportament, asociate cu probleme precum abuzul de alcool, droguri, nervozitate, stres, impuls etc.

Rezultatele au aratat ca acei angajati care isi termina sarcinile de lucru la birou au tendinta de a se documenta in plus in timpul liber. Potrivit psihologilor, acest lucru se traduce prin obsesie de munca.

In ce consta insa testul dependentei? Iata mai jos intrebarile la care intervievatii trebuie sa acorde punctaje intre 1 si 5 (1 - niciodata, 2 – rareori, 3 – cateodata, 4 – deseori, 5 – intotdeauna).

1. Te gandesti deseori cum sa-ti faci mai mult timp liber pentru a te documenta in legatura cu sarcinile de serviciu.

2. Petreci mai mult timp muncind decat ai avut intentia initial.

3. Muncesti deseori pentru a-ti atenua sentimentele de culpa, anxietatea sau stariile de depresie.

4. Ai fost deseori sfatuit sa munceti mai putin, dar nu i-ai luat in seama pe cei care ti-au spus asta.

5. Devii stresat daca ti se interzice sa muncesti, daca nu ti se dau noi sarcini.

6. Renunti deseori la pasiunile tale, activitatile extra-profesionale si intalnirile cu prietenii pentru a-ti termina munca.

7. Muncesti atat de mult incat ai inceput sa ai probleme de sanatate.

Cu cat oferi mai multe raspunsuri de 4 si 5 puncte, cu atat esti mai aproape de a fi obsedat de munca, explica cercetatorii citati de The Guardian.