Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat ca solicitarea de acordare a unor bani pentru haine, tuns si barbierit pentru somerii de la Nokia a fost considerata de functionarii europeni una "inovativa", care va fi extinsa si in cazul altor ajutoare financiare acordate prin FEAG.

"Cand a fost depus dosarul pentru obtinerea fondurilor de la FEAG, noi am intrebat daca s-ar putea finanta o astfel de «alocatie de interviu» si ni s-a spus ca este o idee foarte buna. A fost considerata o propunere inovativa. Astfel, cei circa 1.400 de angajati ai Nokia care se vor inscrie in proiectul de reintegrare profesionala vor primi bani de haine, tuns, barbierit, transport, cazare si masa astfel incat sa fie cat mai prezentabili in cadrul viitoarelor interviuri pentru angajare. O astfel de alocatie este de 100 de euro, dar exista posibilitatea acordarii a doua transe, daca este vorba de participarea la al doilea interviu in vederea angajarii, adica 200 de euro in total. Primele sume ar putea fi alocate incepand cu luna februarie 2012", a spus Don.

Directorul AJOFM Cluj a explicat ca prin proiectul de accesare a sumelor prin FEAG s-a dorit ca o parte din cele 5 milioane de euro solicitate sa intre direct pentru persoanele disponibilizate de la Nokia.

"Circa 2 milioane de euro vor reveni direct somerilor de la Nokia pentru diverse alocatii, cum e cea pentru interviu, din cele 5 milioane de euro solicitate. Ar fi vorba de circa 1.000 de euro in total per somer. Restul de trei milioane de euro sunt pentru cursuri de recalificare si alte costuri", a precizat Daniel Don.

Potrivit acestuia, somerii de la Nokia vor fi obligati sa faca dovada cheltuirii banilor prin chitante care sa ateste ca au cumparat haine, au platit o cazare sau un bilet de tren sau ca au achitat contravaloarea unui tuns sau barbierit.

Fabrica Nokia din comuna Jucu s-a inchis la inceputul lunii decembrie 2011, dar angajatii vor mai fi platiti de companie pana in luna martie 2012.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa inchida fabrica de la Jucu (judetul Cluj), in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor. Procedurile de inchidere a fabricii au fost derulate pana la finele anului, un numar total de 2.200 angajati pierzandu-si locurile de munca.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.