Majoritatea dintre noi nu are prieteni la serviciu, ceea ce este foarte bine. Sunt rare cazurile in care la locul de munca gasesti o persoana cu care sa devii prieten apropiat, fara ca aceasta sa aiba interese ascunse.

Dar desi nu ne leaga mari prietenii cu colegii de birou, nu trebuie sa facem uitate sarbatorile si sa nu aducem o mica atentie celor cu care impartim mai mult de jumatate din timpul nostru.

Odata ce te-ai hotarat sa faci cadouri colegilor, apare dificultatea, pentru ca celor cu care lucrezi nu le poti lua orice fel de cadou. Fie pentru a evita concluziile gresite, fie pentru a scuti bani, atentiile pe care le oferi colegilor de birou trebuie sa fie cat mai simple si sa nu te coste foarte mult.

Totodata, nu trebuie sa faci diferente intre colegi si sa le iei cadori intre care diferenta de bani sa fie foarte mare. Nu este indicat nici sa iei acelasi cadou tuturor, dar nici nu trebuie ca diferentele dintre ele sa fie semnificative, mai ales cand vine vorba de costuri.

Poate ca ai un coleg sau o colega cu care te intelegi mai bine si atunci cadoul pentru aceasta persoana poate fi mai consistent, in schimb celelalte trebuie sa fie cam la aceeasi valoare.

Iar daca in firma ta se practica metoda tragerii la sorti, atunci totul devine si mai simplu. Prin aceasta metoda, fiecare angajat aduce un cadou, acestea se pun la un loc si fiecare coleg isi trage la sorti cadoul pe care il primeste. In aceasta situatie, este mult mai simplu sa faci alegerea, trebuie sa fie ceva semnificativ, care sa se potriveasca si in cazul unei femei si in cazul unui barbat si care sa nu coste foarte mult.

Specialistii in resurse umane spun ca, pentru cadourile facute colegilor, nu trebuie sa cheltuim mai mult de cateva sute de mii de lei pentru o persoana. Sau poate chiar mai putin.

De exemplu, o atentie simpatica poate fi si o felicitare, cu urari haioase, personalizate, pentru fiecare coleg in parte. Sau un aranjament de Craciun pentru birou ori, in general, obiecte de birou sau accesorii pentru calculator.

Colegelor le poti face cadou esarfe in culorile pe care le poarta, bijuterii fantezie (nu foarte scumpe), rame de fotografii, carti pe care stii ca le asteapta sau un organizator pentru birou.

Colegii, in schimb, s-ar bucura, mai degraba, de un mouse mai deosebit sau de un mouse pad haios, de un calculator de birou sau de un breloc personalizat.

Si, bineinteles, celebra cutie cu bomboane de ciocolata, care te poate salva intotdeauna din orice situatie.

Dupa cum aminteam si mai sus, daca ai o colega sau un coleg de care te simti mai apropiat, cadoul pentru aceasta persoana poate fi ceva mai consistent, de exemplu un voucher la spa sau la o sala de fitness sau un DVD original pe care stii ca si-l doreste.

Bineinteles, cele mai utile si mai simpatizate cadouri la birou sunt canile, asta daca esti in pana de idei si nu stii ce sa cumperi. Iar daca acestea sunt inscriptionate cu cate ceva care se potriveste fiecarui coleg in parte, sigur iti vei atinge scopul cu ele.

De asemenea, iarasi daca nu stii ce sa iei fiecarui coleg in parte, poti cumpara obiecte de birou, pe care sa le foloseasca toata lumea, de exemplu un set de ceai sau de cafea, un esspresor sau ustensile de bucatarie (asta daca aveti bucatarie la birou).

Ce cadou ii faci sefului? Nu trebuie sa te stresezi foarte mult cu cadoul pe care il faci sefului. Daca nu strangeti toti colegii de birou bani ca sa ii luati ceva mai consistent, seful poate primi din partea ta aceeasi cana inscriptionata cu un mesaj adecvat, sau un tricou, sau o carte. Daca ai un sef simpatic va aprecia cadoul la fel de mult ca si colegii si nu se va astepta la un cadou scump.

Ce cadouri sa NU iei colegilor de serviciu? Dupa cum aminteam si mai sus, colegii de munca nu-ti sunt cei mai buni prieteni, prin urmare nu trebuie sa treci anumite limite. De exemplu, nu poti face cadou colegilor lenjerie intima, produse cosmetice pentru igiena personala (gel de dus, sampon etc.), obiecte cu conotatii sexuale sau obiecte religioase, fara a sti orientarea personelor respective. Cadoul va fi acceptat, dar nu va produce efectul asteptat. Nu poti face cadou unui coleg, de exemplu, o icoana, pe care, din complezenta, o va primi, dar nu va scapa ocazia sa-ti spuna ca este musulman.

Si, de asemenea, nu face colegilor cadouri impersonale, ca de exemplu pixuri sau agende. Lasa asta in seama firmei care, ca in fiecare an, va va umple biroul cu obiecte de papetrie inscriptionate cu brandul companiei.