Jurnalismul in Romania este sub asediu din cauza problemelor economice ale tarii si a lacomiei angajatorilor. Viitorul acestei profesii este intr-un pericol serios. Angajatorii si autoritatile trebuie sa ia imediat masuri pentru a pastra jurnalismul profesional si pentru a se opune crizei cu care se confrunta democratia si libertatea presei”, a declarat secretarul general al FEJ, Aidan White.

FEJ si-a exprimat sprijinul fata de ziaristii romani, in urma publicarii de catre Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a unui raport privind situatia jurnalismului in Romania si ia in considerare trimiterea unei misiuni in Romania pentru pentru a investiga amanuntit situatia.

FEJ condamna angajatorii din media pentru ca au fortat reducerea salariilor si inlocuirea lor cu plata pe drepturi de autor, care lasa ziaristii fara nici un fel de protectie sociala si profesionala.
           
Nu doar in Romania jurnalistii sunt tratati scandalos de catre angajatori suprazelosi. Recesiunea economica si transformarea tehnologica din jurnalism este folosita ca o acoperire pentru atacuri flagrante la conditiile in care lucreaza ziaristii, ceea ce ameninta fundatiile democratiei europene”, a spus presedintele FEJ, Arne Konig.

Potrivit raportului publicat de MediaSind, de la inceputul crizei economice, pana la 6.000 de ziaristi si angajati in mass-media si-au pierdut locurile de munca, iar jurnalistii sunt fortati sa renunte la contractele lor in favoarea platii pe drepturi de autor.

Astfel, inlocuirea contractelor cu plata pe drepturi de autor va avea un efect devastator asupra calitatii profesiei, permitand ziaristilor sa fie angajati si concediati oricand.

Federatia Europeana a Jurnalistilor este grupul regional al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si reprezinta peste 250.000 de ziaristi din 30 de tari europene.

Guvernul a modificat recent Codul Fiscal, introducand obligativitatea platii contributiilor sociale pe toate veniturile de natura profesionala, inclusiv pe drepturile de autor. Astfel, peste 500.000 de persoane trebuie sa stea lunar, pana pe data de 25, la trei ghisee, pentru a-si achita darile catre stat.