Reducerea numarului de oficii postale va fi efectuata tot in perioada imediat urmatoare, pana la sfarsitul lunii aprilie, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, informeaza Mediafax.

In urma acestei reduceri, numatul total al oficiilor postale va scadea de la 5.835 la sub 5.700 unitati. Pe parcursul anului trecut, numarul oficiilor postale a scazut de la 7.100 la 5.835 unitati.

Guvernul si FMI au convenit totodata ca termenul in care autoritatile trebuie sa gaseasca un investitor strategic dispus sa preia cel putin 20% din actiuni la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social, sa fie prelungit cu doua luni, pana la sfarsitul lunii iunie.

In negocierile de la sfarsitul anului trecut, FMI a impus Guvernului sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie, fara ca la acea data sa fie stabilit numarul salariatilor care vor fi concediati.

Pierderi de 29 milioane de euro in 2010

Cu pierderi de 29 milioane de euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Un document guvernamental prezentat de Mediafax in 2011 releva intentia statului de a-si reduce participatia la Posta Romana pana la 51% din titluri si de a gasi un investitor strategic care sa preia cel putin 20% din actiuni, in urma unei majorari a capitalului social. Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.

In vara anului trecut, conducerea Postei Romane sustinea ca eventualele concedieri vor fi stabilite in urma unei analize, iar presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, ameninta ca peste trei mii de sindicalisti vor iesi in strada, nemultumiti de eventualele disponibilizari din companie. Prima etapa de reorganizare, derulata anul trecut, nu a presupus concedieri, potrivit companiei.

Posta Romana numara in prezent aproximativ 35.000 de angajati.

Potrivit datelor ministerului de resort, reprezentanti ai operatorilor nationali postali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru intrarea in actionariatul Postei Romane.

Citeste si:

Povestea celei mai scumpe monede din lume. Valoreaza 7,6 milioane de dolari si va fi expusa in Londra

Fata de aur a industriei muzicale a murit "saraca lipita pamantului". Whitney Houston era sustinuta de casa de discuri. Prabusirea unui succes mondial FOTO + VIDEO