Surse oficiale, citate de Mediafax, au declarat ca mai multi reprezentanti ai partidelor politice au ridicat aceasta problema in discutiile cu reprezentantii FMI, care sunt ingrijorati la randul lor ca, daca va fi luata o astfel de decizie de catre Curtea Constitutionala, tintele fiscale stabilite pentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau vor fi adoptate noi masuri de austeritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.

Curtea Constitutionala a dat aviz de constitutionalitate pe taierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioada temporara, pana la 1 ianuarie, fiind invocata starea de urgenta prevazuta la articolul 53 din Constitutie, iar daca prin legea salarizarii unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scaderii, noua lege ar putea fi considerata neconstitutionala.

Mai mult, in cazul in care salariul minim va fi majorat, vor fi efectuate reduceri suplimentare la anumite categorii de venituri, pentru a ramane in anvelopa cheltuielilor salariale stabilite cu FMI. In acest caz, Curtea Constitutionala ar putea declara neconstitutionala inclusiv legea unitara a salarizarii, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat luni ca "ar putea fi loc" pentru o crestere a salariului minim, dar o astfel de decizie trebuie analizata cu atentie, pentru ca o majorare prea mare ar avea efecte negative.