Silviu Bian s-ar fi intalnit cu directorul centrului de pregatire de la Rasnov intr-o parcare, la intrarea in Alba Iulia. Ar fi luat de la fostul sau subaltern o punga rosie de plastic si ar fi lasat-o pe bancheta din spate a masinii. Anchetatorii spun ca in bagaj erau 22.000 de euro si 19.000 de lei. 

Potrivit judecatorilor, Ristea Costache il atentioneaza ca unii dintre cei care au cotizat se plang ca sumele cerute sunt prea mari. "Unii cam stramba din nas".  Stiind ca dintr-o singura semnatura ii poate lasa fara paine, seful ANOFM i-ar fi raspuns sec: "Pleaca daca nu le convine, comenteaza afara...".

Angajatii de la Rasnov evita sa vorbeasca despre subiect. Pe surse, insa, jurnalistii au aflat ca lefurile unora sunt de ordinul miilor de euro, altfel nu ar fi avut cum sa dea spagi atat de mari.

Procurorii anticoruptie i-au monitorizat pe Bian si Ristea si in 15 octombrie. Potrivit acestora, intr-un birou al centrului de pregatire, Bian ar fi marturisit ca se simte monitorizat de DNA si ar fi incercat sa-si acopere urmele. "Foarte mare grija. Acasa nimic, nici prin calculatoare", i-a atras el atentia lui Ristea, caruia i-ar fi cerut sa nu recunoasca "nici taiat in 50 daca vine vreo acuzatie". Apoi ar fi primit inca o punga cu 82.000 de lei si ar fi replicat: "Trebuie sa vad exact unde-i pun ca nu vreau nici pe nevasta-mea s-o bag in trepidatii".

Urmeaza flagrantul. Desi Bian sustine in fata instantei ca este nevinovat, este prins cu substanta florescenta pe maini si pe haine.

Mecanismul era simplu, spun anchetatorii: Bian aproba de la Bucuresti fondurile pentru proiectele europene, dar isi facea parte. Banii veneau din bugetul asigurarilor de somaj. Adica din contributiile pe care le platim cu toti la stat. Acum ministrul Muncii sustine ca nu stie cati dintre angajati isi injumatateau salariile pentru bunastarea domnului director.

ANOFM si agentiile judetene au castigat proiecte de aproape 100 de milioane de euro din fonduri europene. Pe ce s-au dus banii? De pilda, cei implicati s-au gandit sa "promoveze femeia" si au cheltuit 90 de mii de euro ca sa inchirieze doua masini de teren, cu motor de 230 de cai putere, geamuri electrice fata/spate, faruri bi-xenon, scaune incalzite, computer de bord cu GPS si jante din aliaj. Probabil doar asa se simteau doamnele in siguranta.

Si programele de pregatire arata mai degraba ca un tur al Europei. Zeci de participanti s-au scolit in Spania, Olanda sau Franta.O astfel de excursie la Paris a costat 155.000 de euro, e drept pentru 110 oameni. Alti 27 de norocosi au ajuns in Portugalia. Si ei au stat 6 zile si au cheltuit 54.000 de euro.

Nimeni nu stie, insa, cat de eficiente au fost aceste excursii de pregatire. Sigur este doar ca au fost extrem de scumpe.