Aproximativ 50.000 de functionari publici au intrerupt lucrul marti, intre 8:30 si 10:30, nemultumiti de faptul ca Guvernul vrea sa dea afara aproximativ 17.000 de salariati, in prima fraza, urmand ca pana la finele anului circa 100.000 de salariati ai statului sa-si piarda slujbele. Ei si-au exprimat dezacordul si fata de eliminarea majoritatii sporurilor, ceea ce a dus la scaderea salariilor sub 1.000 de lei.

Functionarii spun ca drepturile salariale le-au scazut serios dupa ce Guvernul a anulat tichetele de masa, tichetele cadou sau cele de vacanta, precum sporurile sau primele pe care acestia le primeau. In consecinta, au cerut Executivului sa creasca salariile mici si sa permita autoritatiilor locale sa-si gestioneze propriile resurse financiare. Dar cea mai importanta revendicare este pastrarea locurilor de munca, in conditiile in care se anunta disponibilizari masive in sistemul de stat.

Federatia Sindicatelor din Administratie anunta ca daca autoritatile nu vor raspunde la aceste cereri, functionarii vor picheta pe 9 februarie ministerele Muncii si cel al Internelor, iar pe 12 vor intra in greva generala pe termen nelimitat.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a evitat sa comenteze decizia functionarilor publici de a intrerupe activitatea, aratand doar ca Guvernul nu are in acest an posibilitatea de a majora salariile. "Pentru cei care protesteaza pentru somajul tehnic, le spun ca vineri vom rezolva aceasta problema. Pentru cei care vor mariri de salariu, spun ca nu avem posibilitatea. Nu avem posibilitatea sa marim salariile", a spus Vladescu. 

In afara de greva de avertisment a functionarilor, sindicalistii de la Cartel Alfa au pichetat marti Ministerul Finantelor, cerand adoptarea actului normativ care prevede facilitati pentru somajul tehnic. Desi premierul Emil Boc a anuntat ca ordonanta va fi adoptata in sedinta din aceasta saptamana, cu aplicare de la 1 februarie, sindicaliastii nu renunta la proteste pana cand actul normativ nu va trece prin Guvern.