Functionarii vor picheta, totodata, si Ministerul Administratiei si Internelor, in 9 februarie.

Potrivit reprezentantului FNSA, aproximativ 50.000 de angajati din administratia locala vor fi in greva la datele anuntate. Institutiile afectate vor fi administratiile financiare, centrele de protectie a copilului, inspectoratele pentru situatii de urgenta, centrele de urbanism, administratia strazilor, centrele de calcul sau serviciile de ordine publica.

“Sper ca in urma demersului nostru, Guvernul sa ne ia in serios si sa ne cheme la discutii. Nu suntem de acord, in primul rand, cu reducerea personalului cu 17.000 de persoane si cu reducerea salariilor. Cerem totodata inceperea negocierilor pentru contractele colective de munca”, a spus Romel Neagu.

Potrivit acestuia, salariul mediu brut in administratia locala se gaseste in jurul valorii de 1.000 de lei, dar sunt si situatii in care salariul este mai mic decat indemnizatia de somaj. Administratia centrala si locala numara in prezent aproximativ 420.000 de salariati.

Potrivit unui proiect de act normativ, initiat de Ministerul Finantelor, aproximativ 17.000 de functionari publici urmeaza sa fie concediati in acest an. Ministrul de resort, Sebastian Vladescu, declara recent ca, in 2010, ar urma sa-si piarda locurile de munca aproximativ 100.000 de salariati de la stat.

Seria protestelor incepe saptamana viitoare cu sindicalistii afiliati la Cartel Alfa, care vor picheta sediul Ministerului Finantelor Publice zilnic, pe termen nelimitat. Sindicalistii cer prelungirea scutirii de la plata CAS pentru patronii care trimit angajatii in somaj tehnic. In caz contrar, acestia estimeaza ca un numar de aproximativ 200.000 de angajati vor fi trimisi in somaj in prima parte a anului.