Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Guvernul Federal al Germaniei a decis liberalizarea pietei muncii, pentru unele categorii de lucratori din Romania si Bulgaria.

Astfel, absolventii de studii superioare, precum si membrii familiilor acestora, cu drept de sedere nelimitat, nu necesita aprobare de munca pentru exercitarea profesiilor corespunzatoare calificarii lor.

De asemenea, lucratorii acceptati in sistemul de formare profesionala din Germania, precum si membrii familiilor acestora, cu drept de sedere nelimitat, nu necesita aprobare de munca. Pentru aceasta categorie s-a eliminat obligativitatea de a dovedi ca pentru acelasi loc de munca nu exista un solicitant german.

Pentru lucratorii sezonieri s-a eliminat necesitatea unei aprobari prealabile de lucru din partea Agentiei Federale de Munca. Angajarea se face in mod direct, prin relatia de munca angajator - angajat.

Restul romanilor si bulgarilor care vor sa se angajeze in Germania au nevoie de permis de munca. Germania face parte din cele 11 tari membre UE care au decis prelungirea restrictiilor pe piata muncii pentru romani pana la finalul lui 2013.

Alaturi de Marea Britanie, Germania este tara din UE in care s-au angajat cei mai multi romani in ultimii ani si in care vor in continuare se plece. Pe de alta parte, cele doua tari au si cele mai multe oferte de joburi pentru romani, respectiv peste 3.000, in Marea Britanie si peste 1.000, in Germania.

Citeste si:

Cum va angajati intr-o tara care impune restrictii la munca pentru romani. Sfaturi pentru redactarea CV-ului