Intinderi verzi, cu sol fertil si cel mai important inca ieftine. Cu acest gand au pornit la drum multi investitori din tari emergente care vad in terenurile agricole din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Lituania si chiar Romania sau Moldova un punct fierbinte.

Recent, cei de la The Guardian spuneau ca, in ultimii cinci ani, tarile sarace au vandut pana la 20 de milioane de hectare de teren arabil, o suprafata comparabila cu cea pe care o cultiva francezii sau o cincime din terenul agricol al Uniunii Europene. Motivul? Economiile suprapopulate precum China sau Emiratele Arabe Unite au inceput o adevarata goana pentru a-si asigura securitatea alimentara. Asa ca ei au mijloacele, iar tari precum Rusia sau Ucraina terenul si vor sa-si sporeasca exporturile. Spre exemplu, rusii vor sa arendeze hectare intregi tarile din Asia de Sud-Est, mai ales ca un sfert din suprafata agricola - de 166 de milioane de hectare -este necultivata, arata Bloomberg.

Japonia detine, acum, peste 300.000 de hectare de teren in strainatate, 200.000 in Statele Unite si alte 100.000 de hectare in Brazilia.

In China, lucrurile sunt cu atat mai grave. Din cauza unei populatii in crestere alerta si concomitent cu expansiunea in alte tari, chinezii au interzis chiar constructia terenurilor de golf pentru ca nu mai aveau loc pentru insamanatarea terenurilor agricole. Acestia detin 1,2 milioane de hectare de teren agricol in Filipine si alte 700.000 in Laos.

Tot chinezii sunt cei care vor "sa puna pe picioare" primul fond de investitii in vinuri. Fondul Dinghong Fund va avea un capital de 156 de milioane de dolari si va investi in vinuri de colectie, scrie Financial Times.

Romania si investitorii straini

Si Romania figureaza pe harta investitorilor straini. La inceputul anului, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spunea ca investitorii arabi doresc sa cumpere terenuri agricole cu suprafete cuprinse, in medie, intre 2.000 si 5.000 de hectare, dar si sa incheie parteneriate cu producatorii romani, pe termen lung, pentru cumpararea produselor acestora.

Chiar si asa, strainii nu au voie sa cumpere terenuri ci doar sa le arendeze. Comisia Europeana a cerut Romaniei si Bulgariei, in luna decembrie a anului trecut, sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv 2014.

Investitorii vor sa cumpere Romania bucata cu bucata. Statul roman cere UE ca strainii sa nu poata achizitiona teren agricol

Autoritatile romane vor acum sa extinda aceasta perioada cu inca doi-trei, mai ales, ca, spun ele, terenul este extrem de ieftin, pretul urmand sa creasca in urmatorii ani. Chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, i-a indemnat pe fermierii sa nu isi vanda terenurile agricole pe care le detin deoarece in urmatorii ani pretul acestora va creste foarte mult, iar la unele ar putea ajunge si la 25.000 de euro pe hectar.

In prezent, peste 500.000 de hectare de pamant sunt cultivate de portughezi, francezi, italieni si danezi.

Agricultorii, mai bogati decat bancherii

Lupta pentru asigurarea sigurantei alimentare este cu atat mai mare cu cat preturile au atins niveluri record anul acesta. Astfel, un indice agricol al S&P pentru materii prime a crescut cu 5,3% anual din 2008 pana in iunie 2011, in timp ce S&P 500 a coborat cu aproape 1%.

Spre exemplu, investitorul Jim Rogers, care a facut afaceri si cu George Soros,  este cel care a pariat pe cresterea pretului la alimente. Previziunea sa a fost si confirmata de un raport al Bancii Mondiale - preturile globale la mancare au crescut in prezent cu 36%, fata de acum un an.

Chiar si Soros a pariat pe agricultura. Un fond de investitii controlat de miliardar detine 23% dintr-o companie de profil, dupa cum arata Bloomberg. Iar Jeremy Grantham, analist in cadrul firmei de consultanta Grantham, Mayo, Van Otterloo&CoEnergia, spune ca metalele si fertilizatorii sunt pariuri castigatoare in urmatorii 10 ani. Spre exemplu, din 2005 si pana acum, valoarea cuprului s-a dublat, cea a petrolului a crescut cu 35%, iar cea a zaharului cu 90%.

In aceste conditii nu este de mirare faptul ca si analistii considera ca terenurile agricole ofera randamente mai mari decat orice alta investitie tinand cont de faptul ca populatia va continua sa creasca, iar terenurile vor fi tot mai cautate. Exista, insa, si o partea negativa. Am putea vorbi in curand si despre o bula a terenurilor agricole - datele FED arata ca pretul unui hectar a crescut cu 20% in primul trimestru din 2011, fata de aceeasi perioada din 2010.

Citeste si:

Istoria aurului Romaniei. Cand am avut cele mai mari rezerve si de ce s-au golit

Un an cum rar se pomeneste. Vom avea o productie de vin de doua ori mai mare fata de 2010. VIDEO