"Este o optiune suplimentara, pe langa ce am optat luni. Famiile care fac copii dupa data de 1 ianuarie 2011 vor avea doua optiuni si trebuie sa aleaga intre una sau alta si nu pot avea beneficii cumulate", a explicat primul-ministru.

Mamele au practic de ales intre varianta A  (aprobata luni de Guvern), in care concediul platit de maternitate dureaza un an si indemnizatia este intre 600 si 3.400 de lei, iar la intoarcerea la munca dupa un an vor primi o prima lunara de 500 de lei pana ce copilul va implini doi ani.

Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni.

Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru ingrijirea copilului nu vor mai beneficia de acest stimulent.

 

In varianta B, mama poate sta acasa doi ani si va primi o indemnizatie plafonata la 1.200 de lei adica aceasta va varia intre 600 si 1.200 de lei.

Demisia. Unde e demisia?

 

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat, la Guvern, ca l-a demis din functie pe presedintele Agentiei Nationale de Prestatii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru, deoarece acesta nu i-a prezentat date privind indemnizatia de crestere a copilului in termenul solicitat.

Presedintele Agentiei Nationale de Prestatii Sociale, Viorel Alexandru, a confirmat, miercuri, ca ministrul Botis a vorbit cu el la telefon si ca i-a cerut sa isi dea demisia daca pana la ora 12.00 nu ii prezinta o lista cu bugetarii care primesc indemnizatie de crestere a copilului.

"Ministrul mi-a cerut o situatie cu beneficiarii bugetari care primesc indemnizatie pentru cresterea copilului, iar eu nu am reusit sa o finalizez in timp util. Domnul ministru este mai categoric si mi-a spus ca daca pana la ora 12.00 nu are situatia, asteapta demisia mea", a spus Viorel Alexandru.

El a adaugat ca si la acesta ora se lucreaza la documentul cerut de ministrul Muncii, explicand ca trebuie adunate informatii din fiecare judet, ca este vorba de cazuri nominale, iar centralizarea lor dureaza.

Viorel Alexandru a spus ca urmeaza sa mearga la Ministerul Muncii pentru o discutie.

Presedintele ANPS a precizat ca nu stie daca va finaliza miercuri situatia ceruta de ministrul Ioan Botis, iar in aceste conditii probabil ca va trebui sa isi prezinte demisia.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, miercuri, ca a avut o discutie privata atunci cand a iesit de la Comisia de munca a Camerei si ca in aceasta nu a vorbit de nicio demisie.

"Voi ati inregistrat o convorbire privata, nu a fost vorba de nicio demisie, am vorbit cu cineva", a spus ministrul Ioan Botis la plecarea de la Ministerul Muncii spre Palatul Victoria, unde va incepe sedinta Guvernului.

Intrebat daca a discutat cu unul dintre subalternii sai atunci cand ar fi vorbit de o demisie, ministrul Muncii a spus din nou ca a vorbit "cu cineva" si a subliniat ca a fost o discutie privata.

Ministrul Muncii a fost prezent, miercuri, la Comisia de munca a Camerei, de unde a iesit de mai multe ori, in timpul dezbaterilor, vizibil nervos si vorbind la telefon.

In timp ce deputatii dezbateau un proiect de lege initiat de Guvern care prevedea ca ajutoarele sociale sa nu mai fie acordate de primari, Botis a iesit de la lucrari vorbind la telefon si cerandu-i un tabel interlocutorului sau.

Dupa ce a revenit in sala de sedinte a Comisiei, la putin timp, Botis a plecat din nou de la sedinta in timp ce vorbea tot la telefon despre "o demisie", neintelegandu-se daca el si-ar da demisia sau daca ii cerea acest lucru celui cu care vorbea la telefon.

Aceasta discutie, in care nu s-a inteles daca Botis a spus: "Daca pana la 12.00 nu e gata, vii cu demisia la 12.00" sau "Daca pana la 12.00 nu e gata, vin cu demisia la 12.00", a fost interpretata drept o amenintare a ministrului cu propria demisie, speculatie alimentata de faptul ca in timpul discutiilor privind legile cu impact social si pe fondul opozitiei UDMR acesta ar fi invocat posibilitatea demisiei sale.

Ioan Botis a iesit din sala si, fara a-i anunta pe deputatii din comisie, a plecat spre unul din lifturile Parlamentului si nu a mai revenit la reuniunea deputatilor din Comisia de munca.

Surse din Guvern care au participat miercuri, la pranz, la o intalnire a premierului Emil Boc cu ministrii Finantelor si Muncii, au declarat, pentru Mediafax, ca Ioan Botis ar fi vorbit la telefon cu seful Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale (ANPS). De asemenea, la respectiva intalnire, Botis i-ar fi explicat premierului ca nu a fost vorba nicio clipa de intentia sa de a demisiona, asa cum s-a interpretat.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a confirmat ca ministrul Muncii, Ioan Botis, nu intentioneaza sa demisioneze, ci i-a cerut demisia sefului Agentiei Nationale de Prestatii Sociale, iar presa a inteles gresit ca ar fi vorba despre propria demisie.

"Botis vorbea la telefon cu seful Agentiei Nationale de Prestatii Sociale, caruia i-a cerut sa-i prezinte demisia pana la 12.00, iar presa a inteles gresit ca el este cel care vrea sa demisioneze. Nu este adevarat. A cerut demisia unui subaltern. Nici vorba sa demisioneze el", a declarat Ioan Oltean.

Ce varianta ai alege? (123 voturi)
Sa stau in concediu doi ani
40.65%
Sa stau in concediu un an
21.95%
As vrea sa stau in concediu doi ani si sa primesc mai multi bani
36.59%
Nu stiu/Nu pot sa aleg
0.81%