Sindicalistii au plecat nemultumiti de la intalnirea de la Ministerul Muncii, intrucat nu au primit niciuna dintre cele doua simulari cerute saptamana trecuta, pentru un nivel al salariului minim de 675 de lei, respective 705 lei.

"Am primit o singura proiectie, trimisa de Ministerul de Finante cu jumatate de ora inainte de intalnire. Nu se poate discuta intr-un asemenea mod si nu pe o proiectie de 650 de lei. Modul in care ne trateaza Ministerul de Finante e un fel de joaca", a declarat, la finalul intalnirii, vicepresedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.

El a mai precizat ca simularile privind majorarea salariului minim la 675 sau la 705 lei trebuiau trimise de vineri, iar simularea primita luni, pe o valoare a salariului minim de 650 de lei, este "o gluma".

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat ca varianta de 650 de lei pentru salariul minim nu acopera nici macar inflatia.

"Propunerea Guvernului e doar o recuperare partiala a reducerii cu 25 la suta. La anul, bugetarii nu vor avea salariile de dinainte de diminuare. Era normal sa reducem fondul de salarii si nu salariile. Ne-am intors cu cinci ani in urma in ce priveste politica salariala", a mai spus Costin.

El a mai spus ca au cerut reprezentantilor Guvernului o noua intalnire pe aceasta tema, care ar urma sa aiba loc joi, la Ministerul de Finante.

Liderul BNS a mai precizat ca astfel de discutii ar trebui organizate si cu reprezentantii patronatelor.

Liderii sindicali au respins, in 23 august, propunerea Guvernului de majorare a salariului minm la 640 de lei, solicitand Ministerului Muncii sa faca noi simulari cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat atunci ca scaderea salariului minim de la 705 lei, cat era coeficientul 1 din legea salarizarii, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare si va produce efecte si in sectorul privat.

Liderul sindical a precizat ca sindicatele au cerut Ministerului Muncii sa faca mai multe simulari pentru ca stabilirea salariului minim trebuie sa tina cont de toate efectele pe care le va produce.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca nivelul salariului minim va fi stabilit in cursul acestei saptamani, dupa o noua intalnire a Guvernului cu sindicatele, care va incerca sa medieze intre patronate, care vor in mare parte salariu minim de 600 lei, si sindicate, care au solicitat o majorare de pana la 705 lei.

"Am decis ca, saptamana viitoare, impreuna cu sindicatele, sa mai avem o intalnire in vederea stabilirii cuantumului final al salariului minim pe economie. Evident, parerile sunt diferite intre sindicate si patronate, dar, evident, Guvernul va media aceasta intalnire si vom lua o decizie dupa intalnirea de saptamana viitoare", a spus primul-ministru Emil Boc, dupa intalnirea cu reprezentantii patronatelor.

Boc a sustinut ca exista si patronate care nu se opun cresterii salariului minim pe economie.