Restrictiile de cheltuieli in cazul regiilor autonome si companiilor la care statul este actionar unic sau majoritar au fost incluse in proiectul de buget pentru 2012, informeaza Mediafax.

Documentul prevede ca, pentru anul 2012, regiile si companiile de stat care au inregistrat pierderi in anul precedent sau care primesc subventii sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare nu pot depasi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.

Regiile si companiile care au inregistrat profit in anul precedent pot acorda cresteri salariale in 2012, dar nu mai mari decat inflatia prognozata pentru anul viitor.

Proiectia de inflatie pentru anul viitor a fost redusa recent de Banca Nationala de la 3,5% la 3%.

"In anul 2012, operatorii economici nu pot majora numarul maxim de personal prevazut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. In cazuri temeinic justificate, respectiv in conditiile extinderii activitatii, Guvernul poate aproba cresterea numarului de personal si, in mod corespunzator, cheltuielile cu salariile la unii operatori economici", se mai arata in document. Toate aceste restrictii au fost aplicate si pe parcursul acestui an.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International ca politica salariala a regiilor autonome si companiilor nationale sa fie stabilita anual, prin legea bugetului de stat.

Bugetul pentru 2012 nu cuprinde indicii de majorare a salariilor, pensiile vor fi inghetate

Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru, pentru sustinerea platii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde de lei.

Documentul prevede ca, in anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor.

Nici pentru contributiile de asigurari sociale nu sunt indicate scaderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual.

De asemenea, in proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor. Pentru castigul salarial mediu brut este indicata o usoara crestere la 2.117 lei, fata de 2.026 lei estimat pentru acest an si 1.902 lei inregistrat anul trecut.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.

Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost calculat in acest an pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunara de 749 lei, si 155.800 pensionari din sistemul de aparare, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale sunt estimate la 48,7 miliarde lei, iar cheltuielile totale sunt prognozate la 48,5 miliarde lei.

"Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor ce se finanteaza din acest buget, din bugetul de stat se aloca in anul 2012 o subventie de 13,8 miliarde lei", se arata in document. In acest an, pentru plata pensiilor au fost transferate de la bugetul de stat 13,9 miliarde lei.

Veniturile totale sunt diminuate cu 2,7 miliarde de lei, echivalent al cotei de 3,5% (in crestere de la 3% in acest an) aferenta pensiilor private obligatorii.

Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul viitor cu un excedent de 170,9 milioane lei (fata de 253,9 milioane lei in acest an), care reprezinta rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Guvernul nu achita bugetarilor salariile castigate in justitie decat in transe trimestriale, in 2012

Plata integrala a drepturilor salariale castigate in instanta de catre bugetari, cu titluri judecatoresti executorii, al caror cuantum a fost deja redus pentru anul viitor de la 33% la doar 5%, va fi impinsa de Guvern pana la finele anului, banii urmand sa fie achitati in transe trimestriale egale.

Esalonarea pe parcursul intregului an viitor a salariilor care trebuie achitate in 2012 bugetarilor cu hotarari judecatoresti definitive este prevazuta in proiectul bugetului social de stat.

"In anul 2012, plata titlurilor executorii se efectueaza in mod esalonat, in transe trimestriale egale", se arata in document. In toamna acestui an, deputatii au prelungit pana in 2016 termenul in care statul trebuie sa achite drepturile salariale pentru bugetarii care au obtinut in instanta hotarari definitive si au modificat cuantumul platilor, fixandu-le la 5% din valoarea titlului executoriu in 2012, 10% in 2013, 25% in 2014, 25% in 2015 si 35% in 2016.

Initial, aceste drepturi erau prevazute sa fie achitate in proportie de 34% in 2010, 33% in 2011 si 33% in 2012. Suma totala aferenta titlurilor executorii obtinute de bugetari pana la 31 decembrie 2010 era indicata la circa 7,5 miliarde lei, astfel ca anul viitor urmau sa fie platite titluri in suma de circa trei miliarde lei.

Prin reducerea cuantumului aferent platilor programate pentru anul viitor la doar 5% din total, fondurile necesare au scazut la 0,5 miliarde lei.

Citeste si:

Pensionat la 97 de ani. Povestea angajatului care a lucrat incontinuu de la 14 ani

Marea Britanie angajeaza romani. Salariile ajung si la 4.000 lire sterline