Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a recunoscut astazi ca in 2010 urmeaza sa fie eliminate 100.000 de posture din aparatul de stat, ceea ce va duce la disponibilizarea a aproximativ 70.000 de angajati. Restul posturilor care vor disparea sunt fie neocupate, fie se vor elibera prin pensionarea salariatilor. "Există un program de circa 100.000, fiecare instituÅ£ie va aplica aceast program. Grija mea cea mare, în acest moment, este aceea de a găsi soluÅ£ii pentru crearea de locuri de muncă", a spus Sebastian Vlădescu, la dezbterile din Parlament pe tema bugetului.

Pe termen scurt, potrivit unui proiect propus de Finante, institutiile publice locale vor trebui sa concedieze aproape 17.000 de angajati in urmatoarele luni. Presedintele Aliantei Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a precizat pentru incont.ro, ca in urmatoarele doua saptamani vor avea discutii cu reprezentantii Guvernului, pentru a gasi solutii pentru a da afara cat mai putini oameni.

“Mai sunt si posturi neocupate, mai sunt si oameni care ies la pensie, trebuie sa luam in calcul toate aceste lucruri pentru a salva cat mai multi angajati de la concediere”, a spus Marica.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, Romel Neagu, a spus insa ca propunerea Finantelor a venit fara a se consulta cu reprezentantii angajatilor si fara a se face un calcul prealabil. “Proiectul, asa cum este facut acum este superficial si de natura sa creeze confuzie. Asteptam sa fim chemati la discutii pentru a stabili programe de protectie sociala si de reconversie profesionala pentru cei disponibilizati”, a precizat Neagu. El a mai spus ca maine se vor intalni toti reprezentantii din teritoriu ai sindicatelor, pentru a stabili care sunt pasii urmatori. In cazul in care Guvernul nu este dispus sa negocieze cu sindicatele, acestea sunt pregatite sa organizeze ample actiuni de protest.

Pe langa cei 17.000 de functionari publici din administratia locala, Guvernul intentioneaza sa mai concedieze 15.000 de cadre didactice si 3.000 de asistenti sociali. Din companiile CFR urmeaza, de asemenea, sa-si piarda loccurile de munca aproximativ 10.000 de angajati. Primii vor fi 6.700 de salariati de la CFR Marfa, care vor intra in somaj din luna martie.